Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 85195 | Bouwkundig element

Hoeve

Westremstraat 67 (Wetteren)
Semigesloten hoeve met haaks op de straat ingeplant woonhuis ten noordwesten en in L-vorm gebouwde bedrijfsgebouwen ten oosten en ten zuidoosten van het deels verharde en begraasde erf. Nieuw laag toegangshek aan de straat in het westen tussen het vroegere kuiperskot en een vernieuwde muur.


ID: 85135 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zavelstraat 4 (Wetteren)
Hoeve, teruggaand tot de 18de eeuw, met een met gras begroeid en deels omhaagd erf. Eénlaags verankerd woonhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak. Haaks op het woonhuis situeert zich een langgerekt schuur- en stalvolume. Ten oosten van de schuur bevindt zich een bakstenen mestvaalt. Onze-Lieve-Vrouwegrotje op het erf.


ID: 71635 | Bouwkundig element

Weverij

Bankstraat 63 (Wevelgem)
In oorspong weverij opgetrokken in 1779, zie jaarankers zijgevel. Later verbouwd tot herberg en slagerij met werkruimte. Heden winkel-woonhuis.


ID: 71666 | Bouwkundig element

Samenstel van woningen met vlasschuur

Bissegemstraat 122 (Wevelgem)
Complex op L-vormige plattegrond bestaande uit een dieper in gelegen 18de-eeuws woonhuis en de 19de-eeuwse uitbreiding (woonhuis + vlasschuur) aan de straatzijde. Complex aan de straat afgezet door betonnen hek. Beboomde tuin met onder meer populieren. Typisch gerotseerd grotje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 71307 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Caesar Gezellestraat 27, 27A (Wevelgem)
Boerenarbeiderswoningen uit het laatste kwart van de 18de eeuw, dieper in gelegen en dwars op de straat ingeplant.


ID: 71312 | Bouwkundig element

Hoeve De Motte

Dadizelestraat 7 (Wevelgem)
Historische, voor het eerst vermeld en afgebeeld in het landboek van de gemeente van 1724. De kaart toont twee volumes, die loodrecht op de straat staan afgebeeld. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met twee losstaande volumes.


ID: 71679 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein 1 (Wevelgem)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen. Driebeukig bedehuis met bijna volledig ingebouwde westtoren. Schip van acht traveeën; zijbeuken met rechte sluiting; hoofdkoor met apsis. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen.


ID: 71693 | Bouwkundig element

Hoeve Fonteingoed

Fonteingoeddreef 23 (Wevelgem)
Oudste gegevens teruggaand tot in 1216. De hoeve was tijdens het ancien régime eigendom van de Guldenbergabdij. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met U-vormige opstelling en losse bestanddelen. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) aangegeven als "Fonteine Pachtage" en grosso modo gelijke opstelling.


ID: 70916 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hilarius

Grote Markt 1A (Wevelgem)
Niet-georiënteerde neoromaanse kerk van 1880-1882 naar ontwerp van P. Croquison, toren van 1907 naar ontwerp van J. Carette. Kerkgebouw deels omgeven door ijzeren hek, twee beukenbomen voor linkerzijbeuk. Tegen de kerkmuur enkele graftekens waaronder een 18de-eeuwse grafkruis. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kruiskerk van zes traveeën, vierkante toren. Vlak afgesloten transept, zijbeuken met ronde sluiting en koor met vijfzijdige sluiting. Noordelijke, halfronde sacristie met naastgelegen Mariakapel.


ID: 71697 | Bouwkundig element

Bulscamphoeve

Hemelhofweg 25-27 (Wevelgem)
Historische hoeve gelegen in de alluviale vallei van de Heulebeek. Omwalde hoeve waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1549. Het huidige thans, sterk verbouwde gebouwenbestand, zou dateren van 1775. Lage, losse bestanddelen met hoefijzervormige opstelling. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken en gewitte erfgevels op gepikte plint.