Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 71715 | Bouwkundig element

Schepenhuis en afspanning De Gouden Bank

Hondschotestraat 2 (Wevelgem)
Beeldbepalende en historische herberg zogenaamd "Gouden Bank". In oorsprong schepenbank met herberg opgetrokken circa 1650 door Philippe de Cerf, heer van Hondschote. De herberg werd "den banc" genaamd. Het was een gebouw in vakwerk.


ID: 71717 | Bouwkundig element

Neerhof van Hondschote

Hondschotestraat 29-31 (Wevelgem)
Belangrijke historische hoeve "Neerhof van Hondschote", foncier van de gelijknamige heerlijkheid en voormalig neerhof van het kasteel van de heer van de dorpsheerlijkheid. Het kasteel wordt afgebroken op het eind van de 18de eeuw. De heerlijkheid is een leen van het grafelijk kasteel van Kortrijk.


ID: 71411 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kapelriegoed

Kapelaniestraat 8 (Wevelgem)
Hoeve bestaande uit lage verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rond een deels gekasseid, deels onverhard erf; met behouden volumes aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778.


ID: 70963 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Katerstraat 25 (Wevelgem)
Laat 18de- of vroeg 19de-eeuws boerenarbeidershuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Met schijnvoegen bepleisterde verankerde baksteenbouw. Gepikte plint. Eerder zeldzaam beluikt blokvenster.


ID: 71182 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't Goed Indoye

Menenstraat 507 (Wevelgem)
Eertijds was de hoeve afhankelijk van de Graaf van Vlaanderen via het leenhof van Heule. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 weergegeven als een hoeve met losse bestanddelen binnen een vierkante omwalling. Heden, laat 18de-eeuwse hoeve met semigesloten opstelling. Lage bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen: poortgebouw, boerenhuis, schuur en stalvleugel, gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Bakstenen witgekalkt poortgebouw met rijke beglaasde muurnis met Maria met kind.


ID: 212402 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pijplap 3 (Wevelgem)
Achterin gelegen boerenarbeidershuisje met laat 18de-eeuwse kern.


ID: 71787 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Schoonwater 2 (Wevelgem)
Boerenarbeidershuisje uit het eind van de 18de eeuw - begin 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw met gewit parement onder pannen zadeldak. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters.


ID: 71475 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en Sint-Christoffel

Sint-Maartensplein 10 (Wevelgem)
Georiënteerd bedehuis, centraal op het dorpsplein. Laatgotische hallenkerk uit het einde van de 15de of het begin van de 16de eeuw, opgetrokken ter vervanging van de Romaanse zaalkerk die gesloopt werd in de 15de eeuw.


ID: 71478 | Bouwkundig element

Herenhuis 't Kasteeltje

Sint-Maartensplein 13 (Wevelgem)
Vrijstaand herenhuis, in de volksmond "Klein Kasteel(tje)" genaamd, gelegen in een ommuurde tuin.


ID: 71484 | Bouwkundig element

Historische hoeve, woonhuis en hondenhok

Wagenbrugstraat 126 (Wevelgem)
Historische hoeve, woonhuis en hondenhok. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in het landboek van Moorsele (1724) en afgebeeld op de bijhorende kaart. De hoeve wordt tevens weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845).