Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 130354 | Landschappelijk element

Lindendreven bij grote spiegelvijver kasteeldomein Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Twee lindendreven langs de grote spiegelvijver. De dreven aan de oost- en westzijde van de kasteelvijver bestaan uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrijen anderzijds bevatten nog de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard. Aan de oostzijde zijn er nog 18 en aan de westzijde 19 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden. Er is ook nog een minder geslaagde inboet met beuk en een zilverlinde. Bij de toegang tot het lovertheater staat nog een enorme beuk in de dreef met een stamomtrek van 499 cm (2007).


ID: 132780 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde bij dienstgebouw kasteeldomein Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Zwaar ontwikkelde opgaande lindeboom bij de toegang van de dienstgebouwen van het kasteel. De inplanting doet vermoeden dat deze linde het restant is van een traditionele aanplant van welkomstbomen. Welkomstbomen werden meestal per twee voorzien en zijn een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 9803 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Astridstraat 54 (Zottegem)
Recente en vernieuwde bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een nagenoeg vierkante gekasseide binnenplaats. Ten zuidoosten, twee rechthoekige poorten opgenomen in dienstgebouw. Ertegenover, boerenburgerhuis uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw..


ID: 9835 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Oranje

Balegemstraat 2 (Zottegem)
Het Hof van Oranje, met resten van omwalling, is ingeplant in een beboomde omgeving en werd reeds vermeld in de 15de eeuw. Tot 1772 stond er een klein kasteel. De hoeve bestaat uit witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt. De arduinen latei van het voetgangersdeurtje naast de inrijpoort draagt het jaarinschrift 1773.


ID: 9836 | Bouwkundig element

Watermolen en gesloten hoeve

Beugelstraat 94 (Zottegem)
Watermolen, naar verluidt van 1774 en verbouwd molenaarshuis. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen en houten dwarsschuur gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf.


ID: 9722 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Gaverland 38 (Zottegem)
Bouwvallige gesloten hoeve. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), geschikt rondom een rechthoekig erf. Rechthoekige inrijpoorten opgenomen n de stalvleugel en in het verlengde van het boerenhuis. Daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw tot de 19de eeuw.


ID: 9724 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Gaverland 69 (Zottegem)
Boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak met rechts wolfseind en overkragend dak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 9785 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Gentse Steenweg 294 (Zottegem)
Kleine langgestrekte hoeve onder zadeldak met boerenwoning uit het vierde kwart van de 18de eeuw en aanhorigheden uit de 19de eeuw.


ID: 9768 | Bouwkundig element

Afspanning Posterij

Gentse Steenweg 97-99 (Zottegem)
Voormalige afspanning voor diligences, ingeplant op de hoek met de Pardassenhoek. Gesloten hoeve met trechtervormig, gekasseid erf. Woonhuis aan de straatzijde en deels witgekalkte dienstgebouwen op gecementeerde of gepikte plint, daterend uit de 18de eeuw en 19de eeuw met latere aanpassingen.


ID: 9773 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis met tuin

Grotenbergestraat 162 (Zottegem)
De laat 18de-eeuwse pastorie telt vijf traveeën en twee bouwlagen en is gelegen tussen een voorplein en ruime beboomde tuin. De axiale as is prominent aanwezig. Het geasfalteerd voortuintje is van de straat afgesloten door middel van een muur met gietijzeren hek. Links en rechts bevindt er zich een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak.