Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 130794 | Landschappelijk element

Drie opgaande lindebomen bij de Onze-Lieve-Vrouw-van-Troostkapel

Kapelleweg (Haacht)
Bij de Onze-Lieve-Vrouw-van-Troostkapel staan drie opgaande lindes.Deze werden aangeplant in 1980 ter vervanging van voorgaande oudere exemplaren. Het aanplanten van lindebomen bij (Maria)kapellen is een traditioneel gebruik, dat zijn oorsprong vond in de voorchristelijke boomverering. Bij opmeting in 2007, waren de lindebomen alle ca. 14 m hoog. De stamomtrekken, gemeten op 150 cm hoogte, bedragen 108 cm, 119 cm en 127 cm.


ID: 134496 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Esdorenhof met park

Mortelstraat 77 (Haacht)
Hoeve met jaartal 1736, bestaande uit woonhuis en koetshuis. Midden 19de eeuw verbouwingen door burgemeester Philippe de Behault, met een nieuwe tussenbouw, hovenierswoning en bakhuis. Op de hoek van het domein, een in 1958 ingehuldigde kapel. Omgeven door landschappelijk park (circa 1 hectare); dichte bomengordel rond een langgerekte open ruimte met bevedèreheuvel en vijvertje; bomenbestand grotendeels uit het interbellum maar ook enkele oude, monumentale bomen.


ID: 134504 | Landschappelijk element

Domein Herkenrode

Vijverbos 6-8 (Haacht)
Omgracht buitengoed met hoeve 'De Warande'uit de 18de eeuw en villa uit 1964; sterrenbos en een getrapte, met linden beplante motte met paviljoen, aangelegd rond 1750, oorspronkelijk 15 hectare.


ID: 134487 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Heiken

Wespelaarsesteenweg 85 (Haacht)
De voormalige hoeve, later 'huis van plaisantie' kreeg in 1815 een classicistische facelift tot landhuis, gemeentehuis vanaf 1977, omgeven door een kleine regelmatig-geometrische tuin en boomgaard; diverse bomen uit de 19de eeuw.


ID: 214974 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken op de gemeentelijke begraafplaats

XIde Linielaan (Haacht)
Het oorlogsgedenkteken op de gemeentelijke begraafplaats van Wespelaar ligt aan het einde van het centrale pad en is uitgewerkt als cirkelvormig monument in baksteen, blauwe hardsteen en brons.


ID: 214018 | Bouwkundig element

Gedenkmonument Cyclisten

Betserbaan (Halen)
Monument en kruis gelegen bovenaan in de berm van een holle weg in een omhaagd perk met treurwilg.


ID: 214016 | Bouwkundig element

Heldenkapel

Kanonniersstraat (Halen)
Na de bezetting opgericht ter ere van de gesneuvelden en oud-strijders van Halen.


ID: 303178 | Landschappelijk element

Domein Bleuterveld

Karestraat 36 (Halen)
Uitgestrekte en complexe villatuin, aangelegd midden van de 20ste eeuw op advies van landschapsarchitect René Péchère; samenstellende elementen met verwijzing naar de traditionele dispositie van landelijke residenties: representatieve tuinen, privétuinen, nutstuinen, tuinen voor sport en spel, uitgestrekte boomgaard, alles ontworpen aan primaire en secundaire langs- en dwarsassen, het geheel naadloos overgaand in het omliggend landschap, in een ouder parkgebied.


ID: 303152 | Landschappelijk element

Gemeentelijk plantsoen

Raubrandplein (Halen)
Plantsoen ingericht de laatste jaren van de 20ste eeuw.


ID: 214976 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Gemeenteplein (Halle)
Oorlogsgedenkteken, gevormd door een in breuksteen als altaar opgebouwde, rechthoekige sokkel met hardstenen deksteen waarop een sobere, bronzen schaal met waakvlam tussen twee in bas-reliëf bewerkte monumentale hardstenen zuilen.