Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 79507 | Bouwkundig element

Medisch Pedagogisch Instituut Maria Ter Engelen

Dorpsstraat 2-4 (Houthulst)
Huidig gebouwenbestand voornamelijk vanaf 1958. De huidige instelling gaat terug op een klooster in 1826 opgericht door de zusters van Moorslede, toen buiten de dorpskom aan de huidige Spinnerijstraat gelegen.


ID: 79413 | Bouwkundig element

Lourdesgrot in het Rotsebos

Eug. de Grootelaan (Houthulst)
Lourdesgrot in het zogenaamde "Rotsebos" onder meer met sparren, rode beuk, esdoorn, acacia en eiken. Wellicht werd het Rotsebos met de Lourdesgrot net als de rest van het Bos van Houthulst vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren 1920 heropgebouwd. Langs de Rotsewegel drie staakkapelletjes, tevens een aantal ommegangkapelletjes uit de jaren 1960; Lourdesgrot centraal in het bos.


ID: 79512 | Bouwkundig element

Beeld De Smid

Holleweg (Houthulst)
Beeld "De smid" naar ontwerp van beeldhouwer Henri Covemaeker (Klerken). Beeld van 1968, deeluitmakend van reeks beelden als ode aan de plaatselijke tewerkstelling in de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw (ambachten, landbouw, seizoensarbeid enzomeer).


ID: 79571 | Bouwkundig element

Naamsteen Drie Grachten Voorpost

Ieperleedijkstraat (Houthulst)
Naamsteen ter herinnering aan de voorpost die hier ter hoogte van het gehucht Drie Grachten tijdens de Eerste Wereldoorlog was ingericht. De naamsteen werd hier in 1987 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 79572 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Langewaede

Iepersteenweg (Houthulst)
Niet-georiënteerde kapel van 1967 naar ontwerp van architect Jan Carpentier (Ieper) en uitgevoerd door aannemer A. Valleyes (Elverdinge).


ID: 79576 | Bouwkundig element

Naamsteen Slag bij De Kippe

Iepersteenweg (Houthulst)
Naamsteen ter herinnering aan de Slag bij De Kippe op 17 april 1918 (Eerste Wereldoorlog). De naamsteen werd hier in 1987 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 79517 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Klerken

Kerkhofstraat (Houthulst)
Begraafplaats van Klerken, in de jaren 1960, na de opruiming van het kerkhof rond de kerk ingericht op de zogenaamde "Klerkenkouter" (stukken land gelegen op het hoogste gedeelte van Klerken, nabij de kerk). Bijgevolg heeft men vanaf de begraafplaats een mooi uitzicht op de akkers van Klerken en op Woumen (Diksmuide).


ID: 79518 | Bouwkundig element

Villa

Klerkenstraat 89 (Houthulst)
Villa uit de jaren 1940-1950, gelegen in ruime omhaagde tuin met naaldbomen, oprit tussen postamenten van halve baksteentjes. Groot volume op verspringend grondplan - rechts diensttoegang met rondboogdeur en garage -, onder hoog opgetrokken zadeldaken met wolfseind.


ID: 79588 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Merkem

Kouterstraat 26 (Houthulst)
Voormalig gemeentehuis, zie opschrift en het in baksteen uitgevoerde gemeenteschild, respectievelijk links en boven het portaal. In 1923, volgens jaarankers, gebouwd naar een nieuw ontwerp van architect Théo Raison (Brugge).


ID: 79589 | Bouwkundig element

Gedenkplaat 13de linieregiment

Kouterstraat 26 (Houthulst)
Gedenkplaat in 1958 aangebracht tegen de gevel van het voormalige gemeentehuis ter nagedachtenis aan de deelname van het 13de linieregiment aan de 'Slag bij Merkem' op 17 april 1918 (Eerste Wereldoorlog).