Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 30820 | Bouwkundig element

Wegkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw

Poperingseweg (Ieper)
Gelegen op de hoek met de Groezeweg. Zeszijdig rood bakstenen gebouwtje onder zinken spits met gietijzeren kruisbekroning, opgericht in 1946 ter vervanging van een houten paalkapelletje.


ID: 30840 | Bouwkundig element

Kerk van de Heilige Familie (Brandhoek)

Poperingseweg 482A (Ieper)
Moderne, noordoost-georiënteerde zaalkerk met aanleunende toren, naar ontwerp van architect J. Gits (Ieper) van 1960. Baksteenbouw. Afdekkende zadeldaken (blauwe mechanische pannen).


ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.


ID: 305358 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Sint-Elooisweg (Ieper)
Bij de kerk van Voormezele werd een linde aangeplant als vrijheidsboom ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De gedenkplaat werd geplaatst in 1968, 50 jaar na het einde van de oorlog.


ID: 92019 | Bouwkundig element

Orgel van de voormalige parochiekerk Sint-Niklaas

Vandenpeereboomplein 59 (Ieper)
Orgel door Loncke Orgelbouw bvba, gebouwd rond 1985 in de Sint-Niklaaskerk. Bij de omvorming van de kerk tot museum in 1995 werd het orgel gedemonteerd en opgeslagen. Het staat sinds eind 2009 in het pand van het voormalig klooster dat bij de Sint-Maartenskathedraal behoort.


ID: 92011 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Veurnseweg 110 (Ieper)
Orgel door Loncke Orgelbouw bvba uit 1993.


ID: 30841 | Bouwkundig element

Streuvelshoeve

Vlamertingestraat 14 (Ieper)
Hoeve met herenhuis op "nieuwe" plaats naar ontwerp van architect L. Verstraete (Izegem) van 1921, teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 308118 | Bouwkundig element

Semigesloten wederopbouwhoeve

Waastenstraat 5 (Ieper)
Wederopbouwhoeve met semigesloten, U-vormige opstelling. De hoeve is na de vernietiging van de Eerste Wereldoorlog ten noordoosten van de oorspronkelijke site, op het aanpalende weideperceel, heropgebouwd. Kenmerkend voor de regionalistische baksteenarchitectuur zijn de tuit- en puntgevels met aandaken en vlechtingen, de steunberen en het buitenportaal van de boerenwoning. In 1946 werd de hoeve uitgebreid met een open opslagplaats met merkwaardig houten gebinte.


ID: 92025 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Catharina

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Orgel door Loncke Orgelbouw bvba uit 1990.


ID: 201072 | Bouwkundig element

Franse militaire begraafplaats Saint-Charles de Potyze

Zonnebeekseweg (Ieper)
Franse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt aan straatzijde omgeven door een lage bakstenen muur, met een tweeledig smeedijzeren toegangshek, gevat tussen twee sterk uitgewerkte pijlers. Het centrale pad vormt samen met twee kortere zijarmen een geplaveid kruis. Op het massagraf achteraan de begraafplaats is een obelisk terug te vinden met gedenkplaten. Links vooraan staat een calvariegroep van beeldhouwer J. Fréour.