Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 58875 | Bouwkundig element

Bronzen beeld Eervol

Emile Verhaerenlaan (Knokke-Heist)
Vrijstaand bronzen beeld op vierkante bakstenen sokkel, zogenaamd "Eervol", vrouwenfiguur met opgeheven armen, van beeldhouwer Christian Leroy. Ontworpen naar aanleiding van wedstrijd uitgeschreven door het Nationaal Instituut voor Huisvesting-Groenruimten in 1967; thans in bruikleen van de Vlaamse Gemeenschap sinds 1996.


ID: 58475 | Bouwkundig element

Villa

Essendreef 14 (Knokke-Heist)
Villa uit de jaren 1950-1960 gesigneerd architect J. Heyneman (Knokke). Uitgesproken cottage-inslag zie het imitatievakwerk, het houtwerk met onder meer glas in lood en de rieten bedaking.


ID: 58374 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw Albatros

Florapad 2, 2A-I (Knokke-Heist)
Hedendaags appartementsgebouw "Albatros" naar ontwerp van architect Jo Crepain. Eén van de weinige kwalitatieve nieuwbouwprojecten in Duinbergen.


ID: 58617 | Bouwkundig element

Kasteel Witte Duiven Hoeveken

Graaf Jansdijk, Jan Devischstraat, Witteduivenhof 1 (Knokke-Heist)
Het Kasteel Witte Duiven Hoeveken is een monumentaal landhuis, gebouwd in 1948. Bakstenen, witgeschilderd complex in uitgewerkte, eclectische stijl met elementen uit de neogotiek en de cottagestijl, bestaande uit drie U-vormig geplaatste vleugels, centraal het woonhuis, bijgebouwen in de zijvleugels. Oorspronkelijk gelegen in een ruime tuin, toegankelijk via bewaarde toegangspoorten aan de Graaf Jansdijk en Jan de Vischstraat. Aan de kant van de dijk, een waterput, stalling en gaanderij.


ID: 58763 | Bouwkundig element

Villa Vijfringenhuis

Graaf Jansdijk 485 (Knokke-Heist)
Modernistische villa met prachtige ligging op de dijk, gebouwd in opdracht van kunstenaar Floris Jespers in 1934 (bouwplannen ontbreken), en uitgebreid in 1937 en in 1946.


ID: 59025 | Bouwkundig element

Buste van Graaf Leon Lippens

Graaf Leon Lippensdreef (Knokke-Heist)
Buste van Graaf Leon Lippens, bij de ingang van het Zwinpark. Stichter van het Zwinreservaat en burgemeester van Knokke (1911-1986). Vervaardigd door Sylvia Willink-Quiël (Amsterdam) in 1988.


ID: 201180 | Bouwkundig element

Waterzuiveringsstation

Hazegrasstraat 100 (Knokke-Heist)
De badplaatsen Duinbergen (1901) en Het Zoute (1908-1909) worden ontwikkeld in het begin van de 20ste eeuw op initiatief van respectievelijk de "Société Anonyme de Duinbergen" en de "Société Anonyme Compagnie Immobilière Le Zoute". Zo worden Duinbergen en Het Zoute als typische "tuinbadplaatsen" uitgebouwd met uitgesproken pittoresk en -vooral wat Het Zoute betreft- residentieel karakter. In het interbellum, wordt de villabouw er in hoog tempo verder gezet. Dit leidt reeds vóór 1928 in Het Zoute tot de aangevoelde noodzaak het afvalwater te zuiveren met dien verstande dat dit als een staaltje van progressief technologisch- en milieudenken moet worden beschouwd. Het gaat hier namelijk over één van de eerste waterzuiveringsstations voor afvalwater in Europa en het oudste van het land. Het waterzuiveringsstation werd al vóór W.O. I door Ir Putzeys gepland. In 1928 nam het ge


ID: 58905 | Bouwkundig element

Villa Chanty Val

Helmweg 24 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl zogenaamd "Chanty Val", voorheen gekend als villa "Duinenkotje", op plan aangeduid als "Dune Cottage", gebouwd in 1910 naar ontwerp (1909) van Franz Tilley (Brussel, 1872 - Elsene, 1929) als één van de eerste villa's van Het Zoute.


ID: 58568 | Bouwkundig element

Grote villa

Jozef Nellenslaan 134-136 (Knokke-Heist)
Grote villa met klein ommuurd voortuintje; gebouwd in de jaren 1950 in cottagestijl: witte muren met pseudo-vakwerk op de verdieping en in de geveltoppen, rode pannen bedaking; veelzijdige uitbouw aan de kant van het plein. Kelderverdieping gecementeerd.


ID: 58769 | Bouwkundig element

Vaucelleshoeve

Kalfhoek 3 (Knokke-Heist)
Kalfhoek nr. 3. Z.g. "Vaucelleshoeve", gelegen achter de Graaf Jansdijk in de Monnikenpolders, teruggaand tot de 12de eeuw. In 1255 verwerven de Cisterciënzers van Vaucelles (nabij het Franse Cambrai) de gronden van Walter van Gistel; zij bezitten ook de Grote Keuvel (cf. Kalfstraat nr. ?). De monniken baten de hofsteden niet zelf uit. In 1328 gaat de Vaucelleshoeve over naar de abdij Ter Duinen