Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6669 resultaten


ID: 91307 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van   Fatima

Steenstraat (Kortemark)
Vrijstaande en toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Volgens het kadaster gebouwd in 1949 in opdracht van de familie Vandenberghe-Decaestecker.


ID: 91313 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenstraat 75 (Kortemark)
Hoevesite ten noordwesten van de Steenstraat gelegen. Losse, lage bakstenen bestanddelen, U-vormig rondom het begraasde erf gegroepeerd. Korte gekasseide erfoprit, ijzeren hek. Rechts van de hoeve, omhaagde (meidoorn) weide met poel, knotwilgenrij.


ID: 91097 | Bouwkundig element

Mariakapel in tuinmuur

Torhoutstraat (Kortemark)
Mariakapel in tuinmuur van hoekhuis uit de jaren 1950. De kapel wordt oorspronkelijk opgericht in het Mariajaar (vermoedelijk 1954, na belofte voor genezing), maar is heropgericht in 1998. Bakstenen kruis geflankeerd door twee rijen glasdallen en rechthoekige nis met beeld van piëta.


ID: 91096 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Torhoutstraat 11 (Kortemark)
Huis met parement uit het tweede kwart van de 20ste eeuw (dateert mogelijk van 1946). Links aansluitend, fabriekspand onder sheddaken. Vanaf 1903 is de site in handen van de Kortemarkse familie Louagie. Bij de mutatie van 1925 is er sprake van de uitbreiding van een tabaksfabriek.


ID: 91104 | Bouwkundig element

Brandweerarsenaal uit de jaren 1960

Torhoutstraat 36 (Kortemark)
Brandweerarsenaal uit de jaren 1960. Dit arsenaal wordt volgens het kadaster in 1966 gebouwd na afbraak van de oude gemeenteschool. Roodbakstenen gevel in traditionele stijl. Links, markerend keramisch mozaïek met afbeelding van haan met brandweerattributen die op ladder kruipt.


ID: 91111 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Torhoutstraat 83 (Kortemark)
Kleine hoeve op een spits hoekperceel gelegen, gekenmerkt door meidoornhaag en hoogstamboomgaard op het erf. Site als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, Alexander Kimpe, landbouwer te Kortemark is dan eigenaar) langs het oude tracé van de Torhoutstraat (de huidige Hermitagestraat). Bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), V-vormig rondom het erf gegroepeerd.


ID: 91095 | Bouwkundig element

Gildezaal

Torhoutstraat 9 (Kortemark)
Voormalige gildezaal van circa 1912. Naamgeving naar beschermde beuk in de Torhoutstraat, en kunstwerk vervaardigd uit beukenstam in het Cultureel Centrum.


ID: 91330 | Bouwkundig element

Kapel

Vladslostraat (Kortemark)
Kapel bij modernistisch geïnspireerde woning, beide in zelfde stijl opgetrokken. Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raad, opgericht rond 1955 na een belofte. De kapel bestaat uit twee haaks opgestelde muurelementen onder een licht hellend plat dakje (roofing). In de hoek, een beglaasd houten kastje met beeld.


ID: 91452 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vuilpanstraat 13 (Kortemark)
Kleine achterin gelegen hoeve. Op het kadaster plan (circa 1827) wordt reeds een huis afgebeeld, eigendom van de wever Jan Vanthuyne uit Zarren. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Volgens kadaster wordt de woning circa 1859 door werkman Petrus Desnijder vergroot en gesplitst en uitgebreid met een schuurtje. Circa 1950 worden het huis en het schuurtje vergroot, bij het huis komt een achterbouw. Losse bestanddelen met L-vormige opstelling rondom een onverhard erf.


ID: 91461 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoeve

Vuilpanstraat 26 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) worden drie volumes, gelegen binnen een boomgaard, weergegeven. De hoeve was in eigendom van landbouwer Charles Deparck uit Esen (Diksmuide). Circa 1886 wordt het woonhuis vergroot en een nieuw landgebouw opgetrokken. In 1921 wordt op de plaats van het oude boerenhuis een nieuwe woning gebouwd, met aansluitend landgebouw.