Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6668 resultaten


ID: 83766 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats Langemark

Klerkenstraat 86 (Langemark-Poelkapelle)
Duitse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De eerste doden werden er tijdens de oorlog begraven. Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid. In 1955 volgde een nieuwe uitbreiding, met onder meer een 'Kameradengrab'. De begraafplaats, naar ontwerp van Robert Tischler en Georg Fischbacher, wordt gekenmerkt door het poortgebouw uit rode zandsteen, de beeldengroep van E. Krieger en drie Duitse bunkers van de Koekuitstellung. In een geometrisch patroon liggen, verspreid over het terrein, vierkante, platte grafstenen. Hier en daar staan groepjes van drie kruisen uit basalt. Hoge bomen overschaduwen het geheel.


ID: 212902 | Bouwkundig element

Gedenkkruis 3de linieregiment

Provincieweg (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken opgericht ter vervanging van gedenktekens op de brug van Steenstrate, die vernield werden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het gedenkteken werd opgericht op initiatief van de verbroedering der oud-strijders van de 3de en 23ste linieregimenten en onthuld op 26 april 1953. Het wil herinneren aan hun rol tijdens de gevechten die volgden op de Duitse gasaanval van 22 april 1915.


ID: 217137 | Bouwkundig element

Steenstratebrug

Provincieweg (Langemark-Poelkapelle)
Brug uit 1955, naar ontwerp van L. Durin.


ID: 305395 | Bouwkundig element

Gedenksteen Kitchener's Wood

Wijngaardstraat (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken ter herinnering aan Kitchener's Wood, zoals het Wijngaardbos door Britse eenheden tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangeduid. Het gedenkteken wil vooral eenheden in herinnering brengen die na de Duitse gasaanval van 22 april 1915 het bos opnieuw op de Duitsers trachtten te heroveren. Het gedenkteken werd in het voorjaar 1997 onthuld en was een ontwerp van Jef Dekeyser en uitgevoerd samen met Ignace Bentein.


ID: 47828 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Aalstersestraat 55 (Lebbeke)
Kapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, opgericht in 1956 als dank voor een genezing.


ID: 47663 | Bouwkundig element

Burgerhuis en confectiebedrijf achteraan

Bellestraat 24, Kouterbaan 19B (Lebbeke)
Woning en voormalig confectiewerkhuis, volgens het kadasterarchief opgericht in 1934 en 1947 voor de familie De Hauwere en de maatschappij PVBA Lingerie Flandria, later Marga.


ID: 47839 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Bontegem (Lebbeke)
Wegkapel op straathoek gebouwd in 1951 ter vervanging van een oudere kapel aan de overkant die bij wegenwerken werd afgebroken. Rechthoekig bakstenen kapelletje met pannen zadeldak.


ID: 208001 | Bouwkundig element

Dokterswoning naar ontwerp van G. Baines

Centrumstraat 8 (Lebbeke)
Dokterwoning gebouwd in 1964 naar een ontwerp van Georges Baines en geïnspireerd op de Scandinavische stijl. De bijhorende tuin werd ontworpen in dezelfde periode door J. Wirtz. In de jaren ’70 werd een deel van de binnentuin opgeofferd voor de bouw van een schildersatelier, eveneens naar ontwerp van Baines.


ID: 47695 | Bouwkundig element

Noodwoning

Fabrieksstraat 88 (Lebbeke)
Noodwoning opgericht na de Tweede Wereldoorlog ingeplant in een omhaagde tuin. Houten woning onder laaghellend zadeldak, aan de voorgevel bezet met platen. Centrale deur onder luifel.


ID: 47845 | Bouwkundig element

Hoeve

Gehuchtveldstraat 26 (Lebbeke)
Voormalige hoeve met achterin gelegen boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.