Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6454 resultaten


ID: 212575 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Zavelstraat (Linkebeek)
Bakstenen pijlerkapel onder pannen zadeldak, vrij hoge basis van kasseistenen met bovenbouw van rode baksteen, het ontwerp is van architect August Harmbursin met inzegening in 1954.


ID: 13729 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Marpingen

Liersesteenweg (Lint)
Aan de zuidelijke rand van het Heilige Geestbos en tevens aan Lauwerijkbeek gelegen kapel van 1977.


ID: 42608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Neerhespen met tuin

Geldenakenstraat 3 (Linter)
Voormalige pastorie uit het vierde kwart van de 18de eeuw, rond 1800 omgebouwd tot landhuis; landhuis van twee bouwlagen onder schilddak omgeven door monumentale, verzonken parterretuin, herinnerend aan de klassieke 'boulingrin', omringd door terrassen en taluds met strak geschoren hagen en massieven van taxus, in 1975 aangelegd naar ontwerp van Jacques Wirtz.


ID: 70188 | Bouwkundig element

Wegkapel

Burgweg (Lo-Reninge)
Wegkapel circa 1956 door de gemeente heropgericht na sloping van de kapel op het kruispunt van de Burgweg en de Vaartstraat iets verderop. Witgeschilderde kapel op rechthoekig grondplan, onder leien tentdak.


ID: 70189 | Bouwkundig element

Tempeliershoeve

Burgweg 18 (Lo-Reninge)
Historische hoeve, waarvan de site nog steeds gekenmerkt wordt door een structuur met nog grotendeels omwald opperhof ten oosten en een niet omwald neerhof ten westen ervan. De toegang tot het opperhof wordt voorzien door een dubbele boogbrug met een korfbogige poortdoorgang met links houten kapelletje met Mariabeeldje. Het opperhof wordt gemarkeerd door het boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw met haaks een laag stalletje onder zadeldak. Achter het boerenhuis eenledig bakhuis van circa 1891. Ten westen, verhard neerhof met L-vormige stal- en schuurvleugel.


ID: 70256 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor militaire en burgerlijke doden

Dorpplaats (Lo-Reninge)
Hardstenen gedenkzuil met kruis en gedrapeerde lijkwade voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Aan de voet, rustende leeuw die het wapenschild van Reninge vasthoudt. 


ID: 70267 | Bouwkundig element

Opgeheven Belgische militaire begraafplaats

Hoflandstraat (Lo-Reninge)
Opgeheven Belgische militaire begraafplaats. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik, doch de definitieve aanleg dateert pas van 1920. Omstreeks 1968 werd de begraafplaats ontruimd. Aan de straatzijde, roodbakstenen muurtje geritmeerd met bakstenen pijlers en ijzeren hekwerk. Links, gesloten roodbakstenen wachtpaviljoentje onder plat dak met siermetselwerk in dambordpatroon.


ID: 70214 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Pollinkhove

Pollinkhovestraat 1 (Lo-Reninge)
Gemeentehuis, in 1955 gebouwd op de gedempte omwalling van de pastoriesite. Statig geelbakstenen gebouw geïnspireerd op de regionale baksteenbouw met inslag van de Vlaamse renaissance confer trapgevels en aediculanis.


ID: 70229 | Bouwkundig element

Klooster en  school

Vaartstraat 9, 9B (Lo-Reninge)
Klooster en school gebouwd in 1897 door de zusters van Moorslede. Gebouwencomplex met ten zuiden, kloostergebouw van twee bouwlagen met bekronend fronton, pannen zadeldak met klokkentorentje. Ten noorden hierbij aansluitend klasgebouwen van twee en één bouwlaag onder zadeldaken. Ten zuiden, bij het klooster aansluitende kapel uit de jaren 1950.


ID: 212750 | Bouwkundig element

Naamsteen Maison du Passeur

Westpoeselstraat (Lo-Reninge)
Naamsteen ter herinnering aan de voorpost 'Maison du Passeur', op de linkeroever van de Ieperlee. De naamsteen werd hier in 1984 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.