Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 90709 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wingenesteenweg 33 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen, locatie van de vroegere "Strokot-" of "Schalkleemolen".  Deze houten staakmolen op teerlingen stond op een enclave in de heerlijkheid Schalklede, de Schalkledeakker, eigendom van de heren van Poeke. Een leenverhef voor de Graaf van Vlaanderen vermeldt in 1365 een leen en molenwal van Schalklede maar wellicht stond hier al veel langer een molen. "Scalclethe" wordt reeds vermeld in het "Liber Traditionum" (1042) van abt Wichard, waarin hij het bezit van de Sint-Pietersabdij beschrijft. en zou in Ruiselede de oudst bekende naam zijn.


ID: 90712 | Bouwkundig element

Zandbergkruis

Zandbergstraat (Ruiselede)
Wegkruis "Zandbergkruis" op het kruispunt met de Kruiskerkestraat en de Zandberg. De oorsprong van het kruis gaat eventueel terug tot 1242, wanneer bisschop Walter de Marvis de afbakening van de parochies in het bisdom komt vastleggen. Zijn verslag vermeldt het plaatsen van kruisen in de omgeving, dit wellicht om de grenzen te markeren.


ID: 14028 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Reet

Laarstraat 21 (Rumst)
Neoclassicistisch huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak daterend uit de 19de eeuw.


ID: 14086 | Bouwkundig element

Rijhuis

Provinciale Steenweg 32 (Schelle)
Aangepast rijhuis uit het derde kwart van de 20ste eeuw, waarvan de zijgevel wijst op een oudere kern.


ID: 134519 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariapark

Abdijstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Het Mariapark bij de abdij van Averbode is aangelegd tussen 1935 en 1960 op een bebost terrein van ruim 3 hectare. Deze religieuze thematuin getuigt van de traditie van de Mariaverering die zo typisch is voor het katholieke Vlaanderen van voor 1960. Het park bestaat uit een ‘Hof van Olijven’ en zeven, cementrustieke bidstaties over de ‘zeven smarten van Maria’ langs een parcours met kronkelende paadjes die op het hoogste punt naar een Lourdesgrot toeleiden.


ID: 213181 | Bouwkundig element

Sint-Barbarakapel

Bredestraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Op een kruispunt, op een driehoekig platform van ijzerzandsteen gelegen kapel van 1952, uitgewerkt als een grote mijnwerkerslamp.


ID: 201395 | Bouwkundig element

Kapel, gedateerd 1954

Dorp (Scherpenheuvel-Zichem)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder overkragend half schilddak, daterend van 1954 en gesigneerd door architekt R. Casterman.


ID: 305859 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Dorp (Scherpenheuvel-Zichem)
De toegang tot het kerkhof van Testelt wordt geflankeerd door een opgaande linde. Deze boom is in 1984 aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom.


ID: 213184 | Bouwkundig element

Sint-Jozefschool

Eikeveldstraat 15 (Scherpenheuvel-Zichem)
Schoolgebouw, bakstenen gebouw onder licht naar achter afhellend dak met overkragende houten dakranden, kadastraal geregistreerd in 1960.


ID: 213204 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Ernest Claesstraat 69 (Scherpenheuvel-Zichem)
Brouwerswoning gebouwd circa 1870 met achteraan postkantoor van de jaren 1994-1997, ontworpen door architectenbureau Neutelings Riedijk Architects.