Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 16686 | Bouwkundig element

Vleeshuis

Grote Markt 1 (Veurne)
Het oude Vleeshuis op de noordelijke marktzijde werd in 1609 afgebroken. In 1615 bekostigde de kasselrij de bouw van het Vleeshuis op de oostelijke marktzijde, op de rechter hoek bij de Ooststraat.


ID: 16700 | Bouwkundig element

Landhuis en belfort

Grote Markt 29 (Veurne)
Architecturaal en historisch belangrijk ensemble op noordelijke marktzijde; vormt hoek met voormalige conciërgewoning of huidig Stadhuis op westelijke zijde. Achtergevels en Belfort zien uit op Sint-Walburgapark en Heldenplein. Voormalig Landhuis met ingewerkte kapel, gebouwd in 1613-1621. Hoofdgebouw met voorgevel van negen traveeën en rechter zijgevel van drie traveeën.


ID: 16690 | Bouwkundig element

Gebouw van de nachtwacht Hoge Wacht

Grote Markt 9 (Veurne)
Eertijds gebouw van de nachtwacht, heden Kamer voor Handel en Nijverheid; gelegen op zuidoostelijke markthoek bij Appelmarkt. Gebouwd in 1636 op kosten van de kasselrij. Herstellingswerken eind 19de eeuw onder leiding van architect J. Vinck (Veurne). Restauratie in 1967-1968 onder leiding van architect S. Smis (Oostende) voornamelijk met betrekking tot huistoren.


ID: 16993 | Bouwkundig element

Hoeve

Jagersstraat 2 (Veurne)
Hoeve gelegen aan kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard rechthoekig erf met vaalt. Moestuintje voor het boerenhuis met voorgevel (zuidoostelijke gevel) uitziend op vermeld kanaal.


ID: 16886 | Bouwkundig element

Heldenhuldezerk Joe English

Joe Englishstraat (Veurne)
Betonnen gedenkteken in de vorm van een heldenhuldezerk, in 1976 opgericht op initiatief van de VTB. Het werd vervaardigd door Jules Dewaele uit Ingelmunster.


ID: 213244 | Bouwkundig element

Naamsteen Legerhospitaal L'Océan

Joe Englishstraat (Veurne)
Naamsteen ter herinnering aan het Legerhospitaal L'Océan dat hier in Vinkem tijdens de Eerste Wereldoorlog ingericht was. De naamsteen werd hier in 1986 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 17069 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Katjeshillestraat 1 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom onverhard erf. Ten noorden, rest van omwalling. Ten westen en ten noordwesten, populierenrij. Ten noorden, kleine boomgaard. Inplanting aan straat.


ID: 16994 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.


ID: 16725 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Klaverstraat 21-25 (Veurne)
Nr. 21, 25. Breedhuizen van drie trav. en twee bouwl. onder zadeldak (pannen), uit XVIII B. Verankerde bakstenen lijstgevels boven gecementeerde plint. Rechth. muuropeningen verdiept in getoogde omlijsting; arduinen XIX lekdrempels en -houtwerk met kozijnvensters en -deuren. Centrale dakkapel met tuitgeveltje afgewerkt met muurvlechtingen. Aandaken met muurvlechtingen.


ID: 16954 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist-Onthoofding

Knollestraat (Veurne)
Georiënteerde neogotische kerk met ommuurd en deels beboomd kerkhof, waarvan de westelijke toegang wordt gemarkeerd door hekpijlers. Variante op het typisch kerkschema van de streek; hallenkerk met westtoren hier vervangen door basiliek met westtoren. Voorts, interpretatie van de gotische architectuur, zie bakstenen traceringen, steunberen met versnijdingen, spitsboogvensters onder meer twee, drie- en vierlichten met afzaat, oculi.