Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 205522 | Bouwkundig element

Bejaardentehuis Sint-Anna

Beernemstraat 14 (Wingene)
Bejaardentehuis Sint-Anna VZW, ingeplant op een ruim perceel doorlopend tot in de achterliggende Futselstraat. De Sint-Annakapel, gelegen in de Futselstraat, werd in 1872 gebouwd. Het rustoord Sint-Anna werd gebouwd tussen 1962-1964 op de plaats waar het vroegere klooster Sint-Anna stond.


ID: 205531 | Bouwkundig element

Vagevuurkapelletje

Blauwhuisstraat (Wingene)
Pijlerkapel van baksteen, gebouwd in 1962. In de betraliede nis een geschilderde prent van Onze-Lieve-Vrouw en de zielen van het vagevuur.


ID: 205835 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Bruggestraat (Wingene)
Oorlogsgedenkteken voor de Tweede Wereldoorlog met schaalmodel van tank op sokkel in cortenstaal.


ID: 205843 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Bruggestraat 23 (Wingene)
Half vrijstaande woning gebouwd in de jaren 1950. Oprit aan linkerzijde en aansluitend tuinmuur met smeedijzeren poort. Volume onder schilddak met brede dakkapellen en sierlijke bliksemafleider. Brede, afgeschuinde hoektravee op verdieping overgaand in dito erkeruitbouw. Bewaard houtwerk.


ID: 205865 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Bruggestraat 94 (Wingene)
Voormalig woonwinkelpand opgetrokken in de jaren 1940. Bruine baksteenbouw van telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Verdieping licht overkragend op wit geschilderde betonnen console. De begane grond wordt gevormd door grote winkelramen en een beglaasde deur tussen wit geschilderde, gecementeerde pilasters. Hoekgevel met winkelramen, beglaasde deur, trapeziumvormige erker, risaliet en beeldnis met Mariabeeld.


ID: 205877 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Cauwenteynestraat (Wingene)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en gebouwd in 1956. Bakstenen pijler aan bovenzijde per baksteenlaag getrapt met kruis en beglaasde rondboognis.


ID: 205537 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen en werkhuis

Doornstraat 2 (Wingene)
Lage arbeiderswoning en werkhuis dwars op de straat georiënteerd, en dieper gelegen arbeiderswoning en bakhuis. Beide woonhuizen zijn in kern weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. Volgens het kadaster wordt het dwarse woonhuis in 1904 uitgebreid met een volume aan de oostzijde. Werkhuis en bakhuis dateren respectievelijk van circa 1937 en 1960. Lage, dwarse arbeiderswoning van drie traveeën en twee staltraveeën onder een zadeldak (rode Vlaamse pannen). Donkerrode verankerde baksteenbouw met zwartgeschilderde plint. Atelier voor timmerman, dwars op de straat georiënteerd. Verankerde rode baksteenbouw van drie traveeën onder een zadeldak (golfplaten). Achterliggende lage arbeiderswoning met voorliggende tuin en behouden pomp tegen de gevel. Witgeschilderde baksteenbouw van vier traveeën met zwartgeschilderde plint; zadeldak (rode, mechanische pannen). Rechts een lage aanbouw van één travee onder lessenaarsdak.


ID: 205552 | Bouwkundig element

Villa naar ontwerp van Vromman

Gevaertstraat 2 (Wingene)
Vrijstaande villa, volgens de huidige bewoners gebouwd in 1970 naar ontwerp van architect Vromman. Typerende vormgeving met lage wit geschilderde volumes onder platte daken en opengewerkt met grote raampartijen.


ID: 205553 | Bouwkundig element

Villa

Gravestraat 21 (Wingene)
Villa met typische vormgeving voor de jaren 1960. Lage bakstenen volumes met bijna blinde voorgevel. Opengewerkt aan de achtergevel met grote raampartijen.


ID: 205561 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Hekkestraat 10 (Wingene)
Lage woning, oorspronkelijk deel uitmakend van een eenheidsbebouwing samen met de buurpanden. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt bebouwing weergegeven. Het huidige uitzicht dateert wellicht van 1945 toen een nieuw gevelparement en gevelnis met kapel werden aangebracht. Dubbelhuis van drie traveeën onder een pannen zadeldak en gevelnis met kapelletje in een geel bakstenen omlijsting voorzien van traliewerk en datering.