Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 80933 | Bouwkundig element

Wegkapel

Kortrijkstraat (Zwevegem)
Wegkapel uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond met zadeldak. Puntgevel met beglaasde muurnis met Maria met kind. Muurplaat met opschrift.


ID: 80934 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis en hoeve 't Lang Water met tuin

Kortrijkstraat 173-175 (Zwevegem)
Het primitief kadasterplan circa 1835 toont een omwalde site met vier verspreide volumes. In 1941 worden de bestaande gebouwen afgebroken en vervangen door nieuwbouw en wordt een deel van de omwalling gedempt. Bakstenen bestanddelen, boerenwoning, kleine stalgevel, koetshuis met geïncorporeerde paardenstallen gegroepeerd rondom onverhard erf. Ten zuidoosten landhuis opgetrokken in 1950-1951 naar ontwerp van de Franse architect Pierre Barbe, in klassieke Franse bouwstijl met; U-vormige plattegrond. Tuinaanleg naar ontwerp van Emile Prévosteau.


ID: 80925 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kortrijkstraat 62, 62A (Zwevegem)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Eclectisch gevelparement opgetrokken in gele baksteen en verlevendigd door het gebruik van oranje sierbaksteen voor onder meer muurbanden en ontlastingsbogen. Brede venstertravee oplopend in versneden puntgevel met overhoekse fiaal. Rechts, dieper in gelegen poorttravee van rode baksteen.


ID: 80947 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kwadepoelstraat 60 (Zwevegem)
Laat 18de - begin 19de-eeuws boerenarbeiderswoning. Volume al weergegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. De achterzijde wordt uitgebreid in 1983. Gewitte verankerde baksteenbouw op gepikte plint met pannen zadeldak.


ID: 80949 | Bouwkundig element

Historische hoeve gedateerd 1778

Kwadepoelstraat 72 (Zwevegem)
Dieper in gelegen historische hoeve gedateerd 1778 door jaarankers in linkerzijpuntgevel van boerenwoning. Losse bakstenen bestanddelen met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Ten noorden boerenwoning onder hoogopgaand pannen zadeldak. Gewitte lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen met schuiframen; onderdorpels van gebakken tegels. Straatgevel met vernieuwd schrijnwerk. Gecementeerde linkerzijgevel met jaarankers. Stalvleugel (oosten) en schuur (zuiden) naar verluidt van 1911, dit wordt niet bevestigd door de kadastrale gegevens. De schuur werd uitgebreid circa 1974. Ten noordwesten, bakhuisje met bewaarde schouwmantel.


ID: 80956 | Bouwkundig element

Burgerhuis Roseraie

Leopoldstraat 23 (Zwevegem)
Burgerhuis aanknopend bij de art deco, volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1948. Enkelhuis van één brede en één smalle deurtravee en twee bouwlagen met souterrain. Lijstgevel van gele baksteen afgelijnd door overkragende bakstenen kroonlijst. Venstertravee gemarkeerd door afgeronde bow window bekroond door balkon met buisprofiel.


ID: 81373 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint Maria Bernarda

Maria Bernardastraat 29 (Zwevegem)
Parochiekerk van het gehucht Knokke, dat sinds 1938 aangenomen was als zelfstandige parochie. Bedehuis in neoromaanse stijl, gebouwd tussen 1953 en 1955 naar plannen van architect Jan Reyntjens van 1945 en 1949.


ID: 81159 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Moenplaats (Zwevegem)
Gedenksteen met standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten Eerste en Tweede Wereldoorlog en de politieke gevangenen Tweede Wereldoorlog. Het monument, wordt opgericht vóór 30/10/1921, maar werd in de jaren 1960 vervangen door het huidige van groengrijze breuksteen afgedekt met hardstenen platen, daarboven een muur van blauwe hardsteen met vier tekstplaten van leisteen en opschrift Moen aan zijne helden gesneuveld voor het vaderland in gouden letters. Links, soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen.


ID: 81212 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Neerkouter 3 (Zwevegem)
Hoeve met opschrift van 1696 en als ferme Vercruysse al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Huidig gebouwenbestand grotendeels heropgebouwd na vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, doch met zichtbare oudere kern zie de aanwezigheid van aandaken en muurvlechtingen in de zijpuntgevels van woonhuis, poortgebouw en schuur. Huidige hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of kunstleien) gegroepeerd rond een deels bekiezeld erf. Erfoprit met twee lindebomen gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugels. Woonhuis met dak doorbroken door klokkentorentje, schuren en bakhuisje. Vrijstaande Mariakapel van circa 1871 met wapenschild van de familie Vercruysse en de datering 1696.


ID: 305884 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Otegemplaats, Zwevegemstraat (Zwevegem)
Naast het oorlogsmonument in Otegem staat een jonge, opgaande linde (Tilia x europaea ‘Euchlora’). Tijdens de renovatie van het plein rondom de kerk in de periode 1995-1996 werd deze boom geplant ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.