Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6383 resultaten


ID: 80990 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Otegemstraat 100 (Zwevegem)
In oorsprong kasteeltje met koetshuis van 1907 en sinds 1941 gemeentehuis, Eclectische woning aanknopend bij de neo-Vlaamse-renaissance met oranje baksteenbouw op sokkel van bossage. Torenachtig uitgewerkt linkerrisaliet bekroond door leien tentdak Het voormalig koetshuis nu ingericht als kantoren met gemeentediensten is opgetrokken in oranje baksteen met geknikt pannen wolfsdak en nok bekroond door vorstkam. In de tuin houten achthoekige muziekkiosk onder leien dak en met panelenfries.


ID: 81023 | Bouwkundig element

Kapel

Paridaanstraat (Zwevegem)
Recente kapel gewijd aan Maria met gediversifieerde baksteenbouw en pannen zadeldak. Polygonaal grondplan


ID: 81170 | Bouwkundig element

Hoeve

Poeldries 8 (Zwevegem)
Hoeve met oude kern zie aanduiding site op de Ferrariskaart 1770-1778. Nu hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rond een deels verhard erf. Erftoegang, woonhuis met aflijnende tandlijst. Klein nutsgebouw, schuur en stalvleugel met ingewerkte kapel van 1978, toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 81091 | Bouwkundig element

Villa met maalderij De Meulderie

Pontstraat 28, 26A (Zwevegem)
Villa van 1948 met invloeden van de cottage-architectuur zie het dakenspel, de sokkel van rode baksteen en de gecementeerde bovenverdieping. Naastgelegen vermoedelijk voormalige maalderij De Meulderie, nu in gebruik als handelsruimte en achtergelegen gebetonneerd bedrijfsgebouw.


ID: 81330 | Bouwkundig element

Meisjesschool

Rodewilgenstraat 6 (Zwevegem)
Meisjesschool met klassenvleugel in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken en lage vleugel met centrale poortdoorgang geeft uit op binnenplein.


ID: 81027 | Bouwkundig element

Historische hoeve Te Monte

Sint-Arnoutstraat 4 (Zwevegem)
Historische hoeve afgebeeld circa 1790 en bestaande uit twee volumes met L-vormige opstelling sterk verbouwd in 1909 en 1984. Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen, boerenwoning, stalvleugels en schuur en enkele recente loodsen, gegroepeerd rondom erf. Kleine bakstenen kapel van 1930, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.


ID: 81345 | Bouwkundig element

Hoeve Slavaets

Slavaetstraat 5 (Zwevegem)
Historische hoeve Slavaets, oudste geschreven bronnen uit 1223. Nu een voormalige hoeve met semigesloten opstelling in verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom erf. Poortgebouw tussen dwarsschuur en vernieuwde vleugel met Onze-Lieve-Vrouwkapelletje van circa 1945. Imposante dubbele dwarsschuur met steunberen, twee korfbogige poorten en stalvleugel onder zadeldak.


ID: 81032 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef Werkman

Stedestraat (Zwevegem)
Moderne zaalkerk opgetrokken in 1965 naar ontwerp van architect Frits Matton op rechthoekige plattegrond, in rode baksteen onder kunstleien zadeldak. Open narthex met bakstenen pijlers. Centraal rechthoekig portaal. Noord- en oostgevel geritmeerd door hoog geplaatste rechthoekige vensteropeningen met gekleurd glas in lood. Langgestrekte westgevel opengewerkt door grote vensterpartijen met verticaliserende verdeling. Reliƫf in terracotta. Sober kerkinterieur met rode bakstenen wanden, vlakke houten overwelving en stenen vloer. Vrijstaande betonnen klokkentoren van 1966.


ID: 92372 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Reeds in 1680 was er een orgel aanwezig. Het huidig instrument is een werk van Ch.-L. Van Houtte, uit 1835. Een totale ombouw werd uitgevoerd door Ch. Anneessens, in 1887.


ID: 81229 | Bouwkundig element

Roterij

Tiegemstraat 18 (Zwevegem)
Roterij, opgetrokken in 1955, enige rootput in de gemeente bestaande uit een hoger deel met drie rootputten en achtergelegen deel met twee putten. Achtergelegen geriemde bakstenen schoorsteen en naastgelegen schuur van rode baksteen getypeerd door trapgevel.