Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 74042 | Bouwkundig element

Romp van de Ooievaarsmolen met maalderij

Oudenaardsestraat (Brakel)
Ingekorte, ronde bakstenen molenromp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier, gebouwd in 1841 op de hoogste plek van Elst in de wijk Ooievaar en na de Tweede Wereldoorlog aangevuld met een maalderij.


ID: 214719 | Bouwkundig element

Veldkruis

Poorterij (Brakel)
Veldkruis staand aan een rechte hoek van Poorterij, grensstraat met Michelbeke en met in het zichtveld ten westen de parochiekerk van Elst. Naar verluidt werd het vroegere veldkruis in 1914 vernield bij het vellen van bomen en het huidige geplaatst na de Tweede Wereldoorlog door de landbouwers van een nabij gelegen hoeve.


ID: 74025 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Opbrakel en gemeenteschool

St.-Martensstraat 49-53 (Brakel)
Symmetrisch gebouw uit 1871 van twee verdiepingen en zeven traveeƫn onder schilddak naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Aanvankelijk omvatte het gebouw in de linker helft een enkelhuis als woning voor het schoolhoofd, een centrale toegang en in het rechter deel een klaslokaal op benedenverdieping en gemeentehuis op bovenverdieping. Na aanbouw rechts van een nieuwe jongensschool in 1952-53 naar ontwerp van architect R. De Roose, werd de rechter helft volledig in gebruik genomen als gemeentehuis.


ID: 73982 | Bouwkundig element

Wegkapel

Tamelbroekstraat (Brakel)
Wegkapel, opgericht in midden de jaren 1920 en afgewerkt in 1950. Eenvoudige rechthoekige wegkapel van gewitte deels gecementeerde bakstenen onder zadeldak met hardstenen dakkruis.


ID: 43745 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Zegelsem

Teirlinckstraat 21 (Brakel)
Ten zuiden naast de dorpskerk gelegen gemeentehuis; volgens gedenksteen in de gang naar ontwerp van architect J. Dhaeyer en ingehuldigd op 19.05.1957. Alleenstaande achterin gelegen bakstenen laagbouw onder pannen schilddak, met het voorkomen van een bescheiden villa en gering officiƫel karakter.


ID: 73988 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Salette

Termergelstraat (Brakel)
Rechthoekige bakstenen wegkapel onder pannen zadeldak, gebouwd in 1939 met in 1959 aangepaste voorgevel; vervangt de aanvankelijke kapel op dezelfde standplaats opgericht in 1872.


ID: 89684 | Bouwkundig element

Verrebeekmolen

Verrebeke (Brakel)
De Verrebeekmolen is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier waarvan de sterk conische ronde molenkuip afgedekt is door een streekeigen uidak. Tussen 1994 en 1996 werd de molen volledig ontmanteld en heropgebouwd door de firma 't Gebinte Molenbouw naar plannen van architect F. Ponnet.


ID: 214722 | Bouwkundig element

Wegkapel met linde

Vissegem (Brakel)
Wegkapelletje naast lindeboom op linker straathoek met Blomveld. Een eenvoudige lage rechthoekige bakstenen kapel met leien zadeldakje die sinds 1985-1986 een grotere kapel van na de Eerste Wereldoorlog vervangt.


ID: 73911 | Bouwkundig element

Villa

Wielendaalstraat 62 (Brakel)
Villa, in 1954 gebouwd naar ontwerp van architect L. De Pessemier op plaats van oudere hoeve met losse bestanddelen. Markant volume met hoge puntgevels met houten bebording in geveltoppen; links afgeschuinde hoeknis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Ten oosten, achter woonhuis voormalig ouder bedrijfsgebouw.


ID: 74033 | Bouwkundig element

Hof te Wolfskerke

Wolfskerke 10 (Brakel)
In 1663-1664 en in 1755-56 grotendeels vernieuwd semigesloten hoevecomplex met bakstenen hoevegebouwen onder rode pannen zadeldaken en met gewitte straatgevels. Toegangspoort opgenomen in zuidvleugel aan straatzijde tussen stallen en boerenwoning. Langgerekte deels gekasseide rechthoekige binnenplaats met gekasseide brede doorgang op de noordwesthoek naar het achterliggende grootste bedrijfsgebouw. Eenvoudig rechthoekig bakstenen kapelletje gebouwd in 1953.