Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.


ID: 25787 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Sint-Jansdreef 23 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen onder afgewolfde bedaking, gedateerd 1897 op de borstwering van het dakvenster. Bakstenen lijstgevel van één travee, afgeschuinde hoektravee en twee traveeën. Afgeschuinde hoektravee bekroond met dakvenster onder driehoekig fronton; op tweede bouwlaag ingemetselde neoclassicistische muurkapel, gedateerd 1850.


ID: 15807 | Bouwkundig element

Gemeenteschool Ecole Primaire Garçons

Sint-Kristoffelstraat 1 (Gent)
In de gebouwen van het voormalige capucijnenklooster, werd in 1828 een armenschool ingericht naar ontwerp van architect P. de Broe. Bij de gedeeltelijke herbouwing en vergroting van de gemeenteschool in 1867-1868 naar de plannen van architect A. Pauli kwam het langgerekte schoolgebouw met rechthoekige plattegrond en voorgevel in de Abeelstraat tot stand. Tweelaags gebouw van eenendertig traveeën onder zadeldak aan de Sint-Kristoffelstraat.


ID: 26912 | Bouwkundig element

Pachthoeve

Sint-Kruis-Winkeldorp 53 (Gent)
Op de plaats van het kasteel van de heer van Assenede werd in 1826 een pachthoeve gebouwd. De oude slotgracht werd gedeeltelijk bewaard. Het voormalige boerenhuis ten noorden vertoont geen noemenswaardige kenmerken en is door brand sterk beschadigd. Stallen en schuur gelegen aan de straatkant met hoge blinde gevel.


ID: 26910 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis met kerkhof

Sint-Kruis-Winkeldorp 67 (Gent)
Oudste vermelding in 1629, doch kern opklimmend tot eind 13de of begin 14de eeuw. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, geflankeerd aan de zuidelijke zijde door rond traptorentje en aan de noordelijke zijde een doopkapel in het verlengde van de zijbeuk, een schip van drie traveeën, koor van twee traveeën met zijbeuken. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 21136 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Kwintensberg 81-83 (Gent)
Het enige grootschalig oud rijhuis uit de straat van vijf traveeën, drie bouwlagen, met schilddak, volgens archiefstukken van 1845.


ID: 21140 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen in empire

Sint-Kwintensberg 87-89 (Gent)
Vanouds twee enkelhuizen van ieder drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, met zadeldak (Vlaamse pannen), volgens archiefstukken van 1844.


ID: 19685 | Bouwkundig element

Stadswoning

Sint-Lievenspoortstraat 103 (Gent)
Twee resterende traveeën van oorspronkelijk een breedhuis van twee bouwlagen en driemaal twee traveeën, met zadeldak, volgens archiefstukken van 1844.


ID: 19686 | Bouwkundig element

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Sint-Lievenspoortstraat 106-120 (Gent)
Vroegere naar de Oude Schelde leidende steeg, heden tweezijdig bebouwd steegbeluik met relatief brede open toegang. 19de-eeuwse eenlaagse woningen van twee traveeën in spiegelbeeldschema onder zadeldak, en bewaarde ruïnes van een vroegere stokerij en magazijn.


ID: 19697 | Bouwkundig element

Steegbeluik

Sint-Lievenspoortstraat 148-158 (Gent)
Eenzijdig bebouwd steegbeluik met smalle open toegang (opengebroken in 1872), bestaande uit twee dubbelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen, grotendeels resulterend uit een verbouwing van 1830 van een vroegere woning aan de straatzijde, en enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen, met spiegelbeeldschema, van 1837.