Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 200928 | Bouwkundig element

Dorpswoning horend bij kasteel

Kasteeldreef 3 (Herzele)
Dit eenvoudig woonhuis van anderhalve bouwlaag en vier traveeën onder pannen zadeldak staat met zijn voorgevel evenwijdig aan de Dreef.


ID: 8922 | Bouwkundig element

Personeelswoning horend bij kasteel

Kasteeldreef 5 (Herzele)
Personeelswoning, gelegen vooraan aan de kasteeldreef en oorspronkelijk deel uitmakend van het kasteeldomein. Te dateren van 1829. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, geplaatst onder pannenzadeldak, met bakstenen gevelparement op gecementeerde plint.


ID: 9021 | Bouwkundig element

Grote gesloten hoeve

Kauwstraat 31 (Herzele)
Grote gesloten hoeve met bakstenen gebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, uit midden 19de eeuw; gegroepeerd rondom twee achter elkaar gelegen, rechthoekige gekasseide binnenplaatsen. Ten zuiden, aan de straatkant, rechthoekige inrijpoort onder pannen zadeldak.


ID: 8933 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 5 (Herzele)
Burgerhuis met twee en een halve bouwlaag van oorspronkelijk vijf traveeën onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 9050 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en Heilige Catharina met kerkhof

Kloosterberg 1 (Herzele)
Grote kerk met omringend, ommuurd kerkhof; weg en trap aan westzijde. Neoclassicistisch kerkgebouw uit 1835 met bewaarde ingebouwde, gotische westtoren, met een onderbouw uit de 14de eeuw, onder ingesnoerde achtzijdige spits van 1576. Op het kerkhof een collectie graftekens.


ID: 9051 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhuize-Wijnhuize

Kloosterberg 32 (Herzele)
Omwald kasteel met omringend ommuurd park, gelegen ten zuiden van de kerk, opgetrokken in 1628, gerestaureerd in 1825. Hek met vroegere dreef ertegenover. Ten zuiden, dienstgebouw van twee bouwlagen onder schilddak (leien), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Daarachter U-vormig gegroepeerde dienstgebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Verder in het park, natuurstenen schandpaal. Rond, bepleisterd en beschilderd tuinpaviljoen onder kegelvormige spits, uit de 19de eeuw.


ID: 9048 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Krommestraat 47 (Herzele)
U-vormige hoeve met bakstenen gebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken; gekasseid erf voorheen met vaalt. Ten noordwesten, aan de straatkant, rechthoekige inrijpoort opgenomen in de woonvleugel. Dubbelhuis met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak met klokkenruiter en windwijzer met jaartal 1832.


ID: 9029 | Bouwkundig element

Heilige Moeder Annakapel

Populierestraat (Herzele)
Kapel, via een gevelsteen gedateerd 1845. De gronden waren eigendom van de familie Van Der Sype, woonachtig op het naburige 17de-eeuwse boerenhof. De kapel werd opgetrokken door J.B. Van De Sype.


ID: 9030 | Bouwkundig element

Boerenwoning met inrijpoort en zeepziederij

Populierestraat 1, Sint-Lievensplein 10 (Herzele)
Recent vernieuwd boerenhuis en inrijpoort, opgetrokken met gebruik van recuperatiemateriaal van het voormalige boerenhuis; sleutel met jaartal 1760 in de omlijsting van de poort. Daarachter, olieslagerij en heden maalderij Moulart, ontstaan circa 1830, voorheen zeepziederij.


ID: 8965 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Sint-Antoniusdreef (Herzele)
Rechthoekige kapel met rechthoekig koortje onder zadeldaken, uit 1826. Witgekalkte baksteenbouw, aflijnende fries met dropmotief. Roodgeschilderde voorgevel op gecementeerde plint.