Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 305361 | Landschappelijk element

Christusboom

Hollebeke (Ieper)
Aan de rand van het golfterrein staat een eik, die vermoedelijk rond 1830 werd geplant, toen het park rond het kasteel werd aangelegd. Van deze boom schoot er na de Eerste Wereldoorlog niets meer over, maar hij kwam na de wapenstilstand op 'miraculeuze wijze' terug tot leven.


ID: 30800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vlamertinge

Hospitaalstraat 26-30 (Ieper)
Imposant kasteel midden een beboomd park met vijver, kasteelhoeve en voormalige hovenierswoning, ten westen van de Kemmelbeek. Gebouwd in 1857-1858 in opdracht van burggraaf Pierre-Gustave du Parc, naar ontwerp van architect J. Schadde (Antwerpen).


ID: 30845 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlamertingestraat 63 (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen, deels vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna heropgebouwd op behouden fundamenten. U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak.


ID: 30723 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en molenromp van de Vermeulenmolen

Vlamertingestraat 77, 77A (Ieper)
De Vermeulenmolen, ook Stenen Molen genoemd, is een stenen stellingmolen, die in oorsprong fungeerde als olie- en korenmolen en gebouwd werd in 1843. Links van de molen bevindt zich het woonhuis van de molenaar, dat getuigt van een historiserende wederopbouwarchitectuur.


ID: 30590 | Bouwkundig element

IJskelder

Weverijstraat (Ieper)
Aan de noordelijke straatzijde, met struikgewas beplante en deels ingebouwde ijskelder aan de hier niet meer overwelfde Ieperlee.


ID: 51191 | Bouwkundig element

Hoeve  Steenovenhof

Groenstraat 5 (Ingelmunster)
Hoeve met lage losstaande bestanddelen U- vormig opgesteld rondom een begrint erf. Verankerde baksteenbouw onder licht gebogen zadeldaken (Vlaamse pannen en golfplaten). Afgesloten erftoegang tussen hekpijlers ten oosten, nieuwe toegang ten noordoosten.


ID: 51196 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Heirweg-Noord 3 (Ingelmunster)
Dorpswoning uit het tweede kwart van de 19de eeuw, oorspronkelijk deel uitmakend van een samenstel van twee identieke woningen. Dubbelhuis van drie traveeën onder pannen zadeldak, met aanpalende linkertravee onder lessenaarsdak en achteraan vrijstaand nutsgebouw onder zadeldak.


ID: 51221 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lampettenstraat 19 (Ingelmunster)
Hoeve in ruïneuze toestand, als site aangeduid op 19de-eeuwse kaarten. Oorspronkelijk lage, losse bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldaken, aangelegd rondom een onverhard erf met ten oosten oude haag van haagbeuk.


ID: 51274 | Bouwkundig element

Hoeve 't Goed Nieuw Pachthof

Weststraat 150 (Ingelmunster)
Hoeve met lage, losstaande bestanddelen onder pannen zadeldaken, oorspronkelijk U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf. Erftoegang ten westen tussen bakstenen hekpijlers. Ten noorden boerenhuis gedateerd 1830 en ten oosten lange stal- en dwarsschuurvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 51268 | Bouwkundig element

Herenhuis

Weststraat 5 (Ingelmunster)
Dubbelhuis met laatclassicistische inslag in de schaarse ornamenten; vijf traveeën en rechts een poorttravee en twee bouwlagen onder zadeldak, houten dakkapel met fronton. Naar verluidt destijds onder meer de rentenierswoning van de baronie zie aanduiding van jaartal "1840" en schild van de heren van Ingelmunster op de scheiding met het aanpalende pand links.