Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 61026 | Bouwkundig element

Hof van Rollegem

Rollegemplaats 5 (Kortrijk)
Poortgebouw, woonhuis, schuur en twee stalvleugels beschermd als monument. De hoeve was gelegen op het foncier van de dorpsheerlijkheid van Rollegem, gehouden van het kasteel van Kortrijk. Het foncier was 26 bunder groot, naast de kerk en de hoeve was er een molen en een tiende, geheven op 200 bunder. Er hingen tien lenen vanaf. De heerlijkheid had een baljuw, een stedehouder, een sergeant en een volledige schepenbank.


ID: 61076 | Bouwkundig element

Veldkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Schepenhuisstraat (Kortrijk)
Kleine veldkapel, toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en opgericht in 1835 door Petrus Ingelbrecht, zie arduinen gedenksteen in boogveld.


ID: 60273 | Bouwkundig element

Hôtel de Gand

Stationsplein 5 (Kortrijk)
Hoekpand van circa 1842 met typische bepleisterde neoclassicistische gevel. Horizontale belijning door de schijnvoegen van de begane grond, de fries met verdiepte rechthoekige spiegels, druiplijst en doorgetrokken onderdorpels van de rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijsting; op de tweede bouwlaag onder eenvoudig kroonlijstje. Benadrukte hoek door hoekkettingen.


ID: 60277 | Bouwkundig element

Herenhuis

Stationsstraat 10 (Kortrijk)
Voormalig herenhuis uit het midden van de 19de eeuw met voor de Stationswijk typische bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Aangepast parement van 1939, naar ontwerp van Jean Roose, zie ronde erker.


ID: 60274 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Stationsstraat 4 (Kortrijk)
Magazijn van de weverij Devos en vanaf 1938 van de weverij Bekaert. Heden winkel-woonhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw met beschilderde en bepleisterde lijstgevel gemarkeerd door rechthoekige houten erker.


ID: 60275 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Stationsstraat 7 (Kortrijk)
Voormalig bankgebouw, zie de diefijzers op de begane grond, thans winkel-woonhuis. Beeldbepalende lijstgevel uit het tweede kwart van de 19de eeuw met typische horizontale gevelbelijning. In 1930 wordt het balkon in de linkertravee verwijderd.


ID: 60276 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 8 (Kortrijk)
Voormalig woonhuis van kunstenares Marthe De Spiegeleer. Burgerwoning uit het midden van de 19de eeuw met typische bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Benadrukte begane grond door schijnvoegen.


ID: 60680 | Bouwkundig element

Hoeve  Armengoed

Tientjesstraat 60 (Kortrijk)
Historische hoeve zogenaamd "Armengoed" of "Hospitaalgoed". De hoeve is ontstaan in het midden van de 17de eeuw, de eerste vermelding dateert van 1644. Ze behoorde tot de eigendom van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal of armenhospitaal te Kortrijk. Vermoedelijk werd de hoeve toen bewoond door geestelijken.


ID: 60834 | Bouwkundig element

Station Heule

Zeger van Heulestraat (Kortrijk)
Voormalig station van circa 1850. Gelegen langs spoorweglijn nummer 66, Brugge-Kortrijk, in gebruik genomen in 1847. Dieper in gelegen en loodrecht op de straat ingeplant gebouwtje met voorgelegen gekasseid plein. Typisch voorbeeld van eenvoudige stationsarchitectuur uit het midden van de 19de eeuw. Lage baksteenbouw met beschilderde lijstgevel. Getoogde vensters gevat in nis.


ID: 39909 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Arthur Dezangrélaan (Kraainem)
In oorsprong 19de-eeuwse pijlerkapel, oorspronkelijk geflankeerd door twee lindebomen, heden enkel links nog een exemplaar.