Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 27859 | Bouwkundig element

Hoeve

Gansbeekstraat 6 (Maarkedal)
Achterin gelegen hoeve met rechte gekasseide toegangsweg. Van een hoeve met losse bestanddelen in baksteenbouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw, door toevoeging en uitbreiding van de bedrijfsgebouwen voornamelijk in de eerste helft van de 20ste eeuw, geëvolueerd naar een gesloten hoeve.


ID: 28054 | Bouwkundig element

Herenhoeve

Gielestraat 2 (Maarkedal)
Grote gesloten bakstenen herenhoeve in agrarische omgeving met opmerkelijke inplanting. Huidige voorkomen voornamelijk uit midden 19de eeuw, resulterend uit heropbouw na brand in 1850. Gekasseid langgerekt rechthoekig erf met mestvaalt aan korte zuidwestzijde. Beide lange vleugels onder pannen schilddak met opvallend symmetrische opstand. Achterste vleugel met woning van het dubbelhuistype in de as van de toegangspoort.


ID: 27928 | Bouwkundig element

Vierkantshoeve Schaliënhof

Hasselstraat 18-20 (Maarkedal)
Herenhoeve van het gesloten type, door haar opmerkelijk volume en geïsoleerde ligging sterk gemarkeerd in het omgevend akker- en weiland, opgericht in 1840 ter vervanging van en rondom een bestaande kleine gesloten hoeve. Bakstenen hoevegebouwen van anderhalve of twee bouwlagen onder voornamelijk pannen zadel- en halve schilddaken. Twee brede toegangspoorten met doorrit in de straatvleugel. Neoclassicistisch getint herenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder kunstleien zadeldak.


ID: 27925 | Bouwkundig element

Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel

Hasselstraat 7, 7A (Maarkedal)
Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel met thans zogenaamd "Rusthuis Maarkedal" en links aanpalende kleuterschool. Aanvankelijk school opgericht in 1838 door T.J.A. Van Saceghem uit Gent, zoon van de laatste heer van Maarke. Stichting door hem bij de school en het weeshuis in 1842 van een klooster, bijhuis van de zusters van het Heilig Hart van Maria te Nederbrakel.


ID: 27970 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Holandstraat 9 (Maarkedal)
Grote en opvallende gesloten hoeve met fraaie verheven inplanting aan rechte straathoek. Lange boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag met brede korfbogige toegangspoort. Dwarsschuur onder kunstleien schilddak, vermoedelijk uit de 18de eeuw en grotere bakstenen dwarsschuur onder zadeldak en ten slotte bakstenen stalvleugel van 1947. Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima gebouwd in 1953.


ID: 27929 | Bouwkundig element

Hof De Temmerman

Kabuize 2 (Maarkedal)
Semigesloten hoeve, vroeger naar verluidt zogenaamd Hof De Temmerman naar de familie die de hoeve oprichtte in het tweede kwart van de 19de eeuw. Ten zuiden, boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag en met getoogde muuropeningen.


ID: 27978 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Keizerrei 12 (Maarkedal)
Vrij grote gesloten hoeve in baksteenbouw uit midden 19de eeuw, opgericht ter vervanging van oudere hoeve. Grotendeels gekasseid langwerpig vierhoekig erf. Ten noorden, boerenwoning van acht traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak. Vroegere knechtenwoning van anderhalve bouwlaag in twee linker traveeën van noordoostvleugel.


ID: 28078 | Bouwkundig element

Hoeve

Koekamerstraat 50-52 (Maarkedal)
Bakstenen hoeve met U-vormige aanleg uit midden 19de eeuw doch teruggaand op oudere hoeve in L-vorm en met nog wijzigingen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 28082 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Langestraat 11 (Maarkedal)
Gesloten hoeve met gekasseid vierhoekig erf verkleind door toevoeging stallen aan oostzijde en vroeger met mestvaalt. Ten noorden, aanvankelijk kleinere boerenwoning van één bouwlaag, verhoogd met halve verdieping en herhaaldelijk uitgebreid.


ID: 27948 | Bouwkundig element

Burgerhuis en bijgebouwen

Maarkeweg 56 (Maarkedal)
Burgerhuis gebouwd in midden 19de eeuw met rechts in L-vorm aansluitende bijgebouwen; waarvan gedeelte aan de straat later gewijzigd tot woning. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Links korfboogvormige overzolderde poort met loodrechte aanbouw van voormalige mechanische graanmaalderij, opgericht in begin 20ste eeuw.