Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 130882 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vrijheidsboom

Koning Albert I-Plein (Merelbeke)
Op het dorpsplein van Bottelare tegenover de parochiekerk Sint-Anna staat op het Koning Albert I-plein een mooi gevormde monumentale zomerlinde (Tilia platyphyllos). Het zou de vrijheidsboom zijn die na de onafhankelijkheid van België op 30 april 1831 werd geplant.


ID: 36446 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Lindestraat 15, 15A (Merelbeke)
Alleenstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Latere bijbouwen onder meer afzonderlijke vleugel met koetshuis en stallen uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 36502 | Bouwkundig element

Hoeve

Meersstraat 6 (Merelbeke)
Hoeve met ijzeren toegangshek, minstens opklimmend tot het begin van de 19de eeuw en circa 1843 omgevormd tot een landelijke brouwerij met toevoeging van in U-vorm opgestelde bedrijfsgebouwen. Verankerde en gewitte bakstenen brouwerijgebouw en aanhorigheden, koetshuis en stallen, onder snijdende zadeldaken.


ID: 36506 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van het kasteel Verhaeghe

Melsenstraat 11 (Merelbeke)
Afhankelijkheden van het kasteel of buitenplaats van Verhaeghe gebouwd in 1842 en verbouwd na 1945. Bewaarde vroegere personeelswoning en koetshuis, tegenover elkaar ingeplant aan een gekasseid erf. Woning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak, uit het midden van de 19de eeuw. Rechthoekig koetshuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 36615 | Bouwkundig element

Hoeve

Molenstraat 113 (Merelbeke)
Hoeve en naar verluidt voormalige dorpsschool.


ID: 36396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blauwhuys

Oude Gaversesteenweg 86 (Merelbeke)
Huidig kasteel van drie bouwlagen ontstaan door diverse aanpassingen en uitbreiding van een mogelijk aanvankelijk rechthoekig gebouw, waarschijnlijk uit het midden van de 18de eeuw, waaraan de eenvoudige ontpleisterde bakstenen noordgevel van vijf traveeën mogelijk nog een herinnering bewaart. Bestaand rechthoekig kasteel in 1884-85 naar ontwerp van baron A. Verhaegen aanzienlijk vergroot door toevoeging ten zuidoosten van een dominant hoog bakstenen gebouw in de typische neogotische stijl van de Gentse Sint-Lucasschool. Vervallen tuinpaviljoen ingeplant op een heuveltje in de oostelijke hoek van het park.


ID: 36454 | Bouwkundig element

Dorpswoning en olieslagerij

Rid. A. Stas de Richellelaan 5 (Merelbeke)
Lang breedhuis van één bouwlaag, in kern opklimmend tot de 17de eeuw maar met latere aanpassingen en vergrotingen. Voormalige olieslagerij achteraan op het gekasseide erf. Rechthoekig bakstenen bedrijfsgebouw van zes traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak; jaartal 1849 aangegeven door middel van gewitte cijfers. Haaks aansluitend lager koetshuis.


ID: 36557 | Bouwkundig element

Hoeve met stokerij en opslagplaatsen

Scheldekaai 12 (Merelbeke)
Belangrijk landelijk bedrijfscomplex uit het midden van de 19de eeuw, ingeplant aan een aanlegkaai van de Schelde. Ommuurd boerenerf met losstaande gebouwen en ijzeren toegangshek. Gewitte bakstenen bedrijfsvleugel op het voorerf onder zadeldak, met links vierkante schoorsteen van de vroegere stokerij.


ID: 36459 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Annastraat 39 (Merelbeke)
Zijdelings aan de oude rooilijn palend dubbelhuis van één bouwlaag en vier traveeën, onder een zadeldak, waarschijnlijk uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 46889 | Bouwkundig element

Romp van Moermolen

Bergsken 10 (Merksplas)
Bewaarde romp van de Moermolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1847.