Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 27660 | Bouwkundig element

Hoeve met watermolen Toysschemolen

Oosse 14-16 (Oudenaarde)
Vrij omvangrijk bakstenen gebouwencomplex palend aan de Oossebeek. Ten noorde, gekasseide inrit en overzolderde toegangspoort in bakstenen gebouw onder pannen schilddak van circa 1900. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak van circa 1900. Ten oosten, uitbreiding uit midden 19de eeuw. Aan de Oossebeek palend bedrijfsgebouw van twee verdieping met in noordelijk deel geïncorporeerde watermolen, naast de hoevepoort. Korenwatermolen bestemd voor bemaling van het veevoeder van het bijbehorend landbouwbedrijf. Verder nog dwarsschuur en bakhuis.


ID: 27756 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Vedastusparochie met tuin

Oudstrijdersstraat 107 (Oudenaarde)
Pastorie met voortuintje en achterliggende ommuurde diepe tuin, opgericht in 1846-1847 door bouwkundige J.B. Vergeylen met kleine, nu gemoderniseerde, aanhorigheden aan weerszij van de voortuin. Deels onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil schilddak, midden voorzien van klokkenstoeltje. 19de-eeuws tuinpaviljoen in de rechter achterhoek van de tuin gedeeltelijk gevormd door de omheiningsmuur.


ID: 27753 | Bouwkundig element

Hoeve

Oudstrijdersstraat 44 (Oudenaarde)
Bakstenen gebouwen opgericht in U-vorm geopend naar de straat; voorerf deels afgesloten door muur en voorheen met ijzeren toegangshek.


ID: 27291 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Pamele

Pamelekerkplein (Oudenaarde)
Bouw van de kerk aangevat in 1234 aan de oostzijde met koor, kooromgang en kruisingspijlers onder leiding van de oudst bij naam vermelde bouwmeester in Vlaanderen, Arnold van Binche. Kort erna oprichting van toren en transept en vermoedelijk eind 13de eeuw bouw van schip. Overwelven van schip en transept in de periode 1502-16. De plattegrond ontvouwt een basilicale kerk met een driebeukig schip en twee zijkapellen, rond traptorentje en koor met vijfzijdige apsis en kooromgang, sacristieën tegen zuidtranseptarm. Opheffing van het omringend kerkhof in 1784 en inrichting als parkje.


ID: 307953 | Bouwkundig element

Bakhuis

Rekkemstraat (Oudenaarde)
Achterin gelegen bakstenen bakhuis van het samengestelde type onder pannen zadeldaken, waarschijnlijk uit midden 19de eeuw.


ID: 27694 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Schaatsputte 11 (Oudenaarde)
Langgestrekte boerenwoning uit midden 19de eeuw achterin aan de Molenbeek en toegankelijk via ijzeren brugje. Zeven traveeën en één bouwlaag onder deels afgewolfd mansardedak met twee gootlijsten. Naar verluidt vroegere maalderij met verdwenen watergraanmolen, vaag zichtbare sporen van gedichte muuropening op de rechter zijgevel aan de Molenbeek.


ID: 27703 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schaatsputte 3 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen uit het tweede kwart van de 19de eeuw, gelegen achterin gekasseid erf met ijzeren toegangshek. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, naar verluidt tot 1958 café In den Haan. Ten noordoosten, vroegere kleine weverij De Bie onder raekemdaken.


ID: 27704 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schaatsputte 5 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen uit midden 19de eeuw met ommuurd erf. Baksteenbouw onder zadeldaken. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag, klein wagenhuis, dwarsschuur en stallen onder mank zadeldak. Gecementeerde straatgevel met schijnvoegen en kruis waaronder getraliede beeldnis.


ID: 27705 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schaatsputte 7 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen uit midden 19de eeuw rond met gras begroeid erf aan straatzijde. Boerenwoning van anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Ten zuidwesten, dwarsschuur met stallen onder verspringend zadeldak met rechthoekige muuropeningen.


ID: 27664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Sint-Amelbergastraat 1 (Oudenaarde)
Pastorie, staand op een oud vroeger boerenerf waarvan het huis midden 19de eeuw werd vergroot. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak uit midden 19de eeuw, ingeplant opzij van ruime tuin, bij testament in 1897 geschonken aan de kerkfabriek om te dienen als pastorie. Aan de straat tuin afgesloten door bakstenen muur van 1909 en muur met hekwerk; een breed en smal ijzeren toegangshek, beide tussen bakstenen hekpijlers met hardstenen dekplaat.