Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 90479 | Bouwkundig element

Lage dorpswoning

Bruggestraat 25 (Ruiselede)
Lage dorpswoning, vormt oorspronkelijk een geheel met nummer 23. Bebouwing gaat terug tot vóór de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830), eventueel met oudere kern. Het kadaster registreert in 1838 een vergroting van het pand en een verdeling in twee huizen.


ID: 90482 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Bruggestraat 29 (Ruiselede)
Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Geheel van meerdere gebouwen gegroepeerd rond enkele binnenplaatsen en aansluitend met de schoolgebouwen (zie Pensionaatstraat nummer 10) en het R.V.T (zie Pensionaatstraat nummer 8) die in oorsprong bij het klooster hoorden.


ID: 90488 | Bouwkundig element

Herberg De Eendracht

Bruggestraat 67 (Ruiselede)
Lage woning op de hoek met de Oude Tieltstraat. Voormalige herberg "De Eendracht". Volgens het kadaster daterend van circa 1841. Op een foto van circa 1910 te zien met schilddak en oorspronkelijke gevelindeling. Circa 1931 wordt het gebouw tijdelijk in twee huizen gesplitst, aan de kant van de Bruggestraat met een smal huis, nog te herkennen door de cementbepleistering en de gedichte deuropening. Het tweede, grotere huis op de hoek heeft een later aangebracht roodbakstenen gevelparement.


ID: 90490 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Bruggestraat 76-80 (Ruiselede)
Samenstel van drie woningen, nummer 76 voorheen met winkel, nummer 80 is de vroegere locatie van de herberg " 'T PRINSENHOF" zie opschrift boven de deur.


ID: 90499 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Diksmuidse-Boterweg 8 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een met grint bedekt erf. Staat afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830). Volgens kadastergegevens is het woonhuis circa 1849 gedeeltelijk heropgebouwd en aan de rechterzijde uitgebreid.


ID: 90535 | Bouwkundig element

Villa

Kasteelstraat 26-28 (Ruiselede)
Vrijstaande woning met apotheek gelegen in een ruime, beboomde tuin. Volgens kadastergegevens wordt eerst circa 1840 het rechtergedeelte opgetrokken, dan rond 1890 links de dwarsvleugel met trapgevel toegevoegd. Een deel van de achterbouw verdwijnt circa 1900.


ID: 90541 | Bouwkundig element

Site Knokmolen

Knokstraat 10 (Ruiselede)
De Knokmolen, een bakstenen stellingmolen, werd in 1840 gebouwd. Oorspronkelijk was het een olie- en korenwindmolen, vanaf 1940 enkel nog een korenmolen. De molen kreeg doorheen de tijd meerdere benamingen: Galgemolen, Sebastopolmolen, Spiesschaertszemeulen en Billietszemeulen. De maalderij van na de Tweede Wereldoorlog sluit onder de betonnen stelling aan bij de molen. De gerenoveerde molenaarswoning en het schuurtje op het molenerf behielden het oude volume en typologie.


ID: 90540 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Knokstraat 4 (Ruiselede)
Laag enkelhuis volgens kadastergegevens circa 1836 opgetrokken rechts van een reeds bestaande woning. In 1924 registreert het kadaster een uitbreiding achteraan.


ID: 90551 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Krommekeerstraat 12 (Ruiselede)
Achterin gelegen gerenoveerde landarbeiderswoning met landgebouw gesitueerd op het Ruiseleeds Veld en toegankelijk via een wegel. Volgens het kadasterplan worden hier omstreeks 1840, op gronden van het gemeentebestuur van Ruiselede, dreven in dambordpatroon aangelegd en op de nieuwe percelen enkele landarbeiderswoningen gebouwd.


ID: 90553 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Krommekeerstraat 18-24 (Ruiselede)
Ensemble van lage arbeiderswoningen op de hoek van een afsplitsing van de Krommekeerstraat. Gesitueerd op het Ruiseleeds Veld en fasegewijs tot stand gekomen. Volgens het kadasterplan worden hier omstreeks 1840, op gronden van het gemeentebestuur van Ruiselede, dreven in dambordpatroon aangelegd en op de nieuwe percelen enkele landarbeiderswoningen gebouwd.