Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 89389 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joris ten Distel

Kerkstraat 8 (Beernem)
De parochiekerk is vanouds een bedevaartsoord, door de relikwie van Sint-Joris. In 1837 wordt de oude kerk gesloopt de huidige kerk gebouwd in classicistische Louis-Philippe-stijl. De werken gebeurden onder leiding van ingenieur Desermaise uit Brugge. Sterk symmetrische driebeukige hallenkerk onder zadel- en lessenaarsdaken met centrale gevel die overgaat in een vierkante toren bekroond door naaldspits op vierkante basis. Uurwerk onder zadelvormig afdak. Het kleine kerkhof bevindt zich aan de oostzijde van de kerk.


ID: 89254 | Bouwkundig element

Hoeve Kapellenhof

Knesselarestraat 148 (Beernem)
In 1836 wordt op een toen nog onbebouwd perceel een hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen gebouwd, met name een boerenhuis, een bakhuis en een stal/schuur. Het huidige uitzicht van het boerenhuis dateert volgens het kadaster van 1928.


ID: 89228 | Bouwkundig element

Herberg De Tramstatie

Knesselarestraat 2, 6-8 (Beernem)
Voormalige herberg. Thans opgesplitst in drie woningen.


ID: 89246 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Knesselarestraat 65 (Beernem)
Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Een gelijkaardig volume staat reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Het huidige uitzicht dateert grosso modo van 1887. Rechts van deur gietijzeren voetenschraper. Behouden schrijnwerk.


ID: 89397 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Lattenklieversstraat 27 (Beernem)
Lage woning, volgens het kadaster in 1840 volledig herbouwd: oorspronkelijk als driewoonst met een extra volume aan de oostzijde. Heden eengezinswoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde rode bakstenen lijstgevel voorzien van gecementeerde plint.


ID: 89273 | Bouwkundig element

Dorpswoning

M. Matthysstraat 3 (Beernem)
Sterk symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster wordt in 1839 op een braakliggend terrein een woning opgetrokken. Het huidige uitzicht dateert volgens het kadaster van 1933.


ID: 89276 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

M. Matthysstraat 6 (Beernem)
Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag. Een gelijkaardig volume wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830, maar is wellicht ouder.


ID: 89410 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Maria-Aaltersteenweg 1 (Beernem)
Lage arbeiderswoning fasegewijs tot stand gekomen. De drie oostelijke traveeën waren oorspronkelijk een landgebouw, voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829 en volgens het kadaster omgevormd tot woning in 1903. De vier westelijke traveeën werden in 1852 gebouwd als een tweewoonst.


ID: 89417 | Bouwkundig element

Hoeve Het Vijverhof

Maria-Aaltersteenweg 32 (Beernem)
Omwalde hoeve met toegangsdreef voorzien van twee monumentale tamme kastanjebomen als erfafbakening. Geheel volgens kadaster gebouwd in 1862. Voorheen bevond zich op deze site een woonhuis en schuur die voor het eerst waren weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. Het huidige bakhuis maakte deel uit van de oorspronkelijke hoeve.


ID: 89046 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoevesite Goed van den Bogaerde

Noendreef 3 (Beernem)
Uit de 18de-eeuwse periode bleef enkel het boerenhuis bewaard. In 1847 werd de hoeve grondig aangepakt. Het boerenhuis werd vergroot, de haakse vleugel achteraan werd aangezet. De bestaande nutsgebouwen werden afgebroken en vervangen door de huidige schuur en stalvleugel. Ten westen, stalvleugel daterend van circa 1862. Heden, hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Erftoegang gemarkeerd door zeszijdige bakstenen toegangspijlers op dito sokkel onder arduinen dekplaat, waarin spitsbogige Maria-nisjes. Ten westen en gedeeltelijk ten zuiden, meidoornhaag