Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 71680 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters Vincentius

Bissegemstraat 22, Dorpsplein 21, 29 (Wevelgem)
Opgetrokken in 1841, zie jaartal in rechter zijgevel. Langgestrekte verankerde bakstenen lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen. Houten rolluikkasten voor de benedenvensters. Pannen zadeldak bekroond door klokje met windvaan. Hoofdportaal in geriemde omlijsting.


ID: 71679 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein 1 (Wevelgem)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen. Driebeukig bedehuis met bijna volledig ingebouwde westtoren. Schip van acht traveeën; zijbeuken met rechte sluiting; hoofdkoor met apsis. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen.


ID: 71724 | Bouwkundig element

Pastorie

Koningin Fabiolastraat 13-15 (Wevelgem)
Opvallend vrijstaand dubbelhuis opgetrokken in 1842 door burgemeester-notaris Buysens. Vanaf 1886 ingericht als pastorie. Typische bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint. Eenvoudig aflijnend geprofileerd hoofdgestel.


ID: 71744 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Koningin Fabiolastraat 158-160 (Wevelgem)
Inspringend ten opzichte van de rooilijn, reeks van kleine arbeidershuisjes uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw met beschilderd parement op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk zie onder meer luiken.


ID: 71003 | Bouwkundig element

Wegkruis

Kortrijkstraat (Wevelgem)
IJzeren kruis van circa 1850, afkomstig van het klooster in de Vanackerstraat dat werd afgebroken in 1970. In 1989 geplaatst op de plek waar reeds 100 jaar een smeedijzeren kruis stond.


ID: 70988 | Bouwkundig element

Site met vlasschuren en molenromp Denys

Kortrijkstraat 100-106 (Wevelgem)
De aan de straat gelegen vlasschuren zijn opgetrokken voor de Eerste Wereldoorlog. De roodbakstenen trapgevels zijn opengewerkt door licht getoogde muuropeningen. Achter de schuren is het klein roodbakstenen gebouw van de vroegere vlaszwingelarij bewaard. Hier sluit ook de bakstenen molenromp Denys met kern uit 1834 aan, genoemd naar de eigenaarsfamilie. Rond 1880 werd de molenromp verhoogd tot een stellingmolen. Deze romp - samen met Vanbutseles molen de laatste getuige van zeven windmolens die Wevelgem ooit telde - vormt een baken met industrieel-archeologische waarde in het grotendeels verstedelijkte landschap.


ID: 71747 | Bouwkundig element

Hoeve

Kwadestraat 8 (Wevelgem)
Kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen boerenhuis met typische beraping (vingerberaping). Achtergelegen schuur.


ID: 71070 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning van jeneverstokerij Wyseur

Kweekstraat 17 (Wevelgem)
Arbeidershuisje uit het midden van de 19de eeuw, voorheen samen met nummers 15 en 17 deel uitmakend van jeneverstokerij Wyseur. Witbeschilderde bakstenen lijstgevel op gepikte plint. Getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 71258 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Roeselarestraat 184 (Wevelgem)
Enkelhuis, in oorsprong vermoedelijk deel uitmakend van eenheidsbebouwing. Gecementeerde lijstgevel uit het tweede kwart van de 19de eeuw, horizontaal geleed door schijnvoegen, decoratief uitgewerkte fries en doorgetrokken onderdorpels. Licht getoogde muuropeningen in een vlakke omlijsting met oren en neuten.


ID: 71294 | Bouwkundig element

Vanbutseles molen

Vinkestraat 9 (Wevelgem)
Vanbutseles molen is een stenen stellingmolen van 1850-1851. Deze korenmolen - en aanvankelijk ook oliemolen - is vernoemd naar bouwheer Richard Vanbutsele.