Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 9991 | Bouwkundig element

Hoeve van 1842

Smidstraat 312 (Berlaar)
Iets achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, van 1842: parallelle en verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 10017 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Welvaartstraat 30 (Berlaar)
Iets achterin gelegen woonstalhuis uit midden 19de eeuw, ingeplant op deels omhaagd, deels verwilderd terrein. Moestuin ten noorden en noordoosten. Verankerde baksteenbouw, één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 84668 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Berlare

Dorp 22 (Berlare)
Gemeentehuis, gebouwd in 1846 naar ontwerp van architect J.-B. De Pauw van Dendermonde. Bij dit nieuwe gemeentehuis hoorde eveneens een woning en herberg. Vanaf 1907 uitsluitend in gebruik als gemeentehuis en een woning voor de politiecommissaris. Gebouw van vier traveeën breed en twee bouwlagen onder zadeldak, in neoclassicistische stijl.


ID: 84678 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorp 62 (Berlare)
Vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door een lage bakstenen muur met ezelsrug ter vervanging van het ijzeren hek, gebouwd in 1846. Sober neoclassicistisch dubbelhuis met witgeschilderde bakstenen gevels op nieuwe hardstenen plint onder schilddak.


ID: 84692 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Frankrijkstraat 15 (Berlare)
Dorpshuis van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Gepleisterde en witgeschilderde gevel met kroonlijst op klossen. Rechthoekige beluikte vensters met jongere schuiframen.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 84062 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Molenstraat (Berlare)
Wegkapel opgericht door advocaat Casimir De Geyter in 1841, geboortejaar van zijn dochter. De familie De Geyter bewoonde het nabij gelegen "Groot Huys".


ID: 84729 | Bouwkundig element

Hoeve

Sluis 33 (Berlare)
Hoeve met voorin aan de straat gelegen boerenburgerhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, onder pannen zadeldak. Jaartal 1849 aangebracht op de latei van de voordeur wellicht verwijzend naar de bouwperiode.


ID: 83791 | Bouwkundig element

Romp van Bosmolen

Bloemendael (Bever)
De Bosmolen (molen Denutte), gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw, is een bewaarde doch sterk vervallen molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler.


ID: 38920 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Broeck 8 (Bever)
Gesloten hoeve met gebouwen van baksteen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een geasfalteerde binnenplaats. Eénlaags boerenhuis van zeven traveeën afgedekt met een zadeldak.