4064 resultaten
ID: 544 | Bouwkundig element
Hasseltsestraat (Bilzen)
De kapel is gelegen naast de begraafplaats en opgenomen in de omheiningsmuur. In 1575 wordt de kapel vermeld als "Onze-Lieve-Vrouw van Smarten". De Franse verwoesten ze in 1797 bij een gevecht in de nabijheid. Ze wordt hersteld door pastoor Bollen circa 1803, en men plaatst er het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in, afkomstig uit de kapel van het zusterklooster, die in deze periode wordt afgebroken. In 1843 wordt de kapel heropgebouwd als een bakstenen kapel van één travee met driezijdige sluiting.
ID: 604 | Bouwkundig element
Holt 106 (Bilzen)
Zogenaamd omwille van de ligging bij de Asbornebeek, op de hoek van de Asbornestraat die naar het Arborne Veld leidt. Opschrift: ASBORNE/HOF/1845.
ID: 700 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Jaak Vandersandenstraat 40 (Bilzen)
Ruime, gesloten hoeve van 1849, wat achteruitgelegen ten opzicht van de weg, en door een oprit ermee verbonden. De hoeve is omgeven door een boomgaard en de oorspronkelijke perceelsgrenzen worden nog afgebakend door resten van meidoornhaag.
ID: 618 | Bouwkundig element
Kleistraat 1, Zonhoevestraat 6, 10 (Bilzen)
Hoeven De Zon en De Maan liggen op de hoek van de Zonhoevestraat met de Kleistraat. Het complex werd opgetrokken in Maaslandse stijl. De kern dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw. Beide hoeven werden in de loop van de 19de eeuw verbouwd.
ID: 553 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 7 (Bilzen)
Voormalige pastorie. Gebouwd in 1840-1841 ter vervanging van de oude pastorie, gelegen in de Begijnhofstraat. De nieuwe pastorie werd gebouwd op het terrein waarop voorheen een hof van de Duitse Orde was gelegen.
ID: 554 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 9 (Bilzen)
Bakstenen gebouw met octoganale, torenachtige uitbouw op de rechterhoek onder naaldspits.
ID: 732 | Bouwkundig element
Koekoekstraat 4 (Bilzen)
Op deze plaats lag in de 18de eeuw een hoeve, op de Ferrariskaart (1771-1777) aangeduid als "Cense Hostert", en bestaande uit twee gebouwen. Van de gebouwen bleef slechts een voormalig koetshuis bewaard, waarschijnlijk daterend uit midden 19de eeuw, en thans ingericht als woonhuis.
ID: 558 | Bouwkundig element
Markt 1A (Bilzen)
De oudste kerk op deze plaats was een houten zaalkerkje uit circa de 8ste of de 9de eeuw. Het werd later versteend door middel van een kernwerk van onbewerkte silexblokken, Romeinse tegulae of dakpannen, en brokken ijzerzandsteen, en voorzien van een parement van silexblokken.
ID: 708 | Bouwkundig element
Martenslindestraat 35 (Bilzen)
Huis van vijf traveeën; en twee bouwlagen onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. Bakstenen gebouw op een verhoogde begane grond.
ID: 527 | Bouwkundig element
Merem 29 (Bilzen)
Gesloten hoeve, de bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom het erf. De oude kern wordt aangegeven door de datering 1844 op de sluitsteen van inrijpoort.