Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 73956 | Bouwkundig element

Ensemble van huizen op straathoek

Muiterij 18-22 (Brakel)
Ensemble van drie huizen op straathoek. Voormalige hoeve met estaminet uit midden 19de eeuw, verbouwd kort na 1910 tot café met kruidenierswinkel; wellicht in het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw nogmaals gewijzigde gevel.


ID: 74103 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Nieuwstraat 8 (Brakel)
Molenaarswoning, gebouwd in 1847 door molenaar Pieter Velde links van zijn watermolen opgericht in 1842; korenwatermolen in 1920 gewijzigd van bestemming tot landgebouw en verenigd met huis; later deels afgebroken en molen verdwenen. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak.


ID: 74041 | Bouwkundig element

Hoge open kruiskapel

Oudenaardsestraat (Brakel)
Hoge open kruiskapel, schuin ingeplant op omhaagd hoekperceel met Loofweg. Rechthoekige bakstenen wegkapel onder pannen zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met monumentaal bruingeschilderd houten kruis met geschilderd houten Christusbeeld.


ID: 74042 | Bouwkundig element

Romp van de Ooievaarsmolen met maalderij

Oudenaardsestraat (Brakel)
Ingekorte, ronde bakstenen molenromp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier, gebouwd in 1841 op de hoogste plek van Elst in de wijk Ooievaar en na de Tweede Wereldoorlog aangevuld met een maalderij.


ID: 43734 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Oudenaardsestraat 121 (Brakel)
Burgerhuis met verheven ligging ten opzichte van het straatniveau en een opvallend bouwvolume, uit de jaren 1840. Lang dubbelhuis van twee bouwlagen en acht traveeën onder zadeldak. Rechts aan de straat, naast gekasseid voorerf: L-vormig bijgebouw onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 74044 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Pottenberg 12 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve met min of meer vierkante aanleg, gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw ter vervanging van een kleinere hoeve. Ten zuiden, grootste bouwvolume gevormd door dubbele dwarsschuur van acht traveeën onder wolfsdak. Ten noorden, boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag met twee links aanpalende traveeën onder links afgewolfd zadeldak. Ten westen en oosten, stallen. Op het achtererf, bakhuis van het tweedelige type.


ID: 73970 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Reepstraat 7 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend burgerhuis waarvan elementen getuigen van een vroegere woning, opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw; in de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid en aangepast. Huidig uitzicht echter in historiserende stijl bepaald door nieuw gevelparement van bak- en zandsteen, aangebracht circa 1970. Siertuin omheind door behouden bakstenen muur uit de tweede helft van de 19de eeuw; bakstenen tuinpaviljoen. Fraai ijzeren toegangshek.


ID: 74012 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ronsesestraat 226 (Brakel)
Hoeve met gesloten aanleg, naar verluidt voor 1925 tevens een afspanning. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende zadeldaken, als semigesloten hoeve opgericht circa 1845, in het derde kwart van de 19de eeuw door uitbreiding gewijzigd tot gesloten hoeve.


ID: 43737 | Bouwkundig element

Kruiskapel

Rovorst (Brakel)
Verankerde rechthoekige bakstenen wegkapel onder zadeldak, mogelijk opklimmend tot midden 19de eeuw. Gevelcementering met schijnvoegen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 74022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

St.-Martensstraat 5 (Brakel)
Pastorie met laag ommuurd voortuintje. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak, gebouwd in 1839. Ruime achtertuin, afgesloten door bakstenen muur. In de as van de achterdeur opgericht achthoekig bakstenen tuinpaviljoentje met plat dak.