4064 resultaten
ID: 29621 | Bouwkundig element
Riddersstraat 16-18 (Brugge)
Dit hoekpand bij de Twijnstraat heeft een verzorgde lijstgevel van 1837, die een typisch voorbeeld is van een laatclassicistische gevel. De gevel is opgebouwd volgens de gulden snede. De begane grond wordt getypeerd door imitatievoegen uitstralend boven de rondboogvensters. De deur en de vensters zijn voorzien van origineel, zeer verzorgd en zeldzaam schrijnwerk. De constructieve elementen verwijzen naar een oude kern. Het interieur is vrij sober aangekleed in empire- en rococostijl.
ID: 29622 | Bouwkundig element
Riddersstraat 17 (Brugge)
Enkelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag. Volgens bouwvergunning van 1846: lijstgevel van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag ter vervanging van een gotische trapgevel.
ID: 200814 | Bouwkundig element
Riddersstraat 7 (Brugge)
Dit pand, zogenaamd “Patricius” deed van 1493 tot 1520 (?) dienst als Portugees natiehuis. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) staat hier een diephuis met een imposante schermgevel afgebeeld. Volgens een steen op de zolder dateert de voorgevel van 1849. Toen werd vermoedelijk de schermgevel vervangen door een vlakke lijstgevel met behoud van de constructieve elementen van het pand cf. de kelder en de balklagen. De kelder was oorspronkelijk voorzien van een kruisribgewelf en werd in de loop van de achttiende eeuw vervangen door gordelbogen. De aanzetten van het vroegere gewelf zijn nog bewaard gebleven. De interieuraankleding illustreert verschillende stijlperiodes zoals het laatclassicisme, het neoclassicisme en de art-nouveau. Het imposante dakgebinte werd opnieuw samengesteld uit hergebruikmateriaal.
ID: 200816 | Bouwkundig element
Riddersstraat 9 (Brugge)
Herenhuis met een dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een pannen schilddak. Het huidige uitzicht is het resultaat van diverse wijzigingen. Volgens de kaart van Marcus Gerards (1562) stond hier een imposante schermgevel.
ID: 77826 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijselstraat 231 (Brugge)
Heden een bepleisterde en beschilderd gebouw met villa-allures, ingericht als kantoren. Het 19de-eeuwse koetsgebouw eveneens zwaar gerestaureerd en met zelfde functie. Villa en koetsgebouw gelegen in een ruim park, deels aangelegd in landschappelijke stijl met vijver en deels geometrisch met drevenpatroon. Lange toegangsdreef.
ID: 83416 | Bouwkundig element
Rodestraat 37-41 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van 1839 bestaande uit vier enkelhuizen van elk drie traveeën volgens repetitief schema.
ID: 83212 | Bouwkundig element
Rolweg 64-66 (Brugge)
Voormalige hofstede en geboortehuis van Guido Gezelle. Sinds 1926 Guido Gezellemuseum met bijhorende ruime ommuurde tuin. Het ensemble is opgenomen in het beschermd landschap tussen Kruispoort en Carmersstraat.
ID: 82778 | Bouwkundig element
Rozendal 2-4 (Brugge)
Huizen van respectievelijk zes en vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddaken.
ID: 77514 | Bouwkundig element
Schaakstraat 7 (Brugge)
Laag huis dwars op de straat georiënteerd en gelegen in de dorpskern van Sint-Kruis. Voormalige boerenarbeiderswoning, aan de straatzijde zit een gevelsteen met datum "1839" met daarboven de initialen "FVW".
ID: 82785 | Bouwkundig element
Schuttersstraat 1-3, 7 (Brugge)
Klooster van de zusters van Karmel. Rechthoekig complex bestaande uit verschillende vleugels rondom een kloosterhof en ten zuidwesten palend aan grote ommuurde tuin.