Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3511 resultaten


ID: 5116 | Bouwkundig element

De Fonteyne of Hotel Agie

Keizerstraat 5-7 (Antwerpen)
Samenstel van oorspronkelijk drie huisjes, die in het eerste kwart van de 16de eeuw werden verbouwd werden tot een patriciërswoning. Begin 19de eeuw kwam dit hotel in het bezit van G. Agie die het verder uitbreidde in de Ambtmanstraat.


ID: 5126 | Bouwkundig element

Den Joseph naer Egypten

Keizerstraat 63 (Antwerpen)
Herenhuis dat uit drie vleugels bestaat ingeplant rond een binnenplaats, en in kern opklimt tot de 16de eeuw. Het gevelfront werd in classicistische stijl heropgebouwd omstreeks 1780, in opdracht van Charles Joseph van Havre en Maria Theresia Moretus.


ID: 11280 | Bouwkundig element

Boerenhuis van de Vleerakkerhoeve

Kerkhofweg 116 (Antwerpen)
Boerenhuis van de Vleerakkerhoeve, een hoevesite die in kern minstens opklimt tot het laatste kwart van de 18de eeuw (zie Ferraris), gesitueerd op een door een populieren- en berkenrij afgezoomd perceel aan de kruising van de historische tracés Manebruggestraat en Kerkhofweg.


ID: 200713 | Bouwkundig element

Calvarieberg

Korte Nieuwstraat (Antwerpen)
Calvarieberg met laat-barok voetstuk, in 1736 opgericht op de verdwenen Katelijnebrug over de vest. Het Christusbeeld dateert uit deze periode, Maria en Johannes zijn van de hand van Jan Engelbert Pompe respectievelijk uit 1776 en 1782.


ID: 5331 | Bouwkundig element

Hotel Della Faille de Leverghem

Lange Gasthuisstraat 25, 29-31 (Antwerpen)
Classicistisch herenhuis, gebouwd in 1789 door Joseph Charles Henri Jean-Népomucène della Faille de Leverghem, ter plaatse van het voormalige klooster van de Derde Orde. Sinds 1911 stedelijke normaalschool, uitgebreid met een schoolgebouw in beaux-artsstijl door stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen.


ID: 5371 | Bouwkundig element

Classicistisch hoekcomplex

Lange Nieuwstraat 57 (Antwerpen)
Classicistisch hoekhuis van Lange Nieuwstraat en Sint-Jacobstraat, waarschijnlijk in 1788 ontstaan uit de samenvoeging van vier oudere panden, en verbouwd tot apotheek. De vroegere huizen in de Lange Nieuwstraat droegen de namen "De Sinne" en "De Lelie", ook "Sint-Jacob in Galicië", en deze in de Sint-Jacobstraat "Den Soeten Naem Jesus" en "De Leeuwenbergh".


ID: 5478 | Bouwkundig element

Hotel van Ertborn

Maarschalk Gérardstraat 4, 4A (Antwerpen)
Herenhuis in Lodewijk XVI-stijl, omstreeks 1780 opgetrokken in opdracht van baron François de Paule-Joseph van Ertborn, wellicht toe te schrijven aan Gilles Barnabé Guimard. Het voorname pand werd in 1884 door Eugène-Emile Esnault-Pelterie uitgebreid tot Grand-Hôtel, en in 1919 door Guillaume Rooses omgevormd tot Banque du Crédit Commercial.


ID: 5513 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis met barokke Onze-Lieve-Vrouw

Meir 39 (Antwerpen)
Laatclassicistisch burgerhuis op de hoek van Meir en Lange Klarenstraat, dat uit het einde van de 18de eeuw of de beginjaren 1800 dateert. Barokke Onze-Lieve-Vrouw met kind door Laurentius Gillis uit het begin van de 18de eeuw.


ID: 5540 | Bouwkundig element

Hotel Geelhand

Meir 52A (Antwerpen)
Classicistisch herenhuis dat oorspronkelijk uit een corps de logis op de hoek, een lager poortgebouw en een langgerekt koetshuis met stallingen aan de Wapper bestond. Het werd in 1779 gebouwd.


ID: 5551 | Bouwkundig element

Hotel De Beukelaer

Minderbroedersrui 17 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis uit het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, later betrokken door de reder en politicus Jean-Lambert Michiels-Loos en de nijveraar Edward Jacob De Beukelaer. Sinds 1933 huisvest het gebouw het Museum van de Vlaamsche Letterkunde, sinds 2002 het Letterenhuis.