Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3510 resultaten


ID: 34645 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cornelius

Markt (Aalter)
De kerk werd volledig heropgebouwd eind 15de en eerste helft van de 16de eeuw. Alleen de natuurstenen gevel van de zuidelijke transeptarm kan opklimmen tot de 12de-13de eeuw. Vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, gevolgd door restauratie en wederopbouw in de loop van het eerste kwart van de 17de eeuw. In 1901-1903 werd de kerk onder leiding van architect J. Goethals vergroot met twee traveeën met een nieuwe westgevel en doopkapel.


ID: 34836 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Moerstraat 60 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen teruggaand tot de 16de eeuw. Woning ten oosten van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, daterend uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw.


ID: 34653 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nieuwendam 7 (Aalter)
Hoeve met losstaande bestanddelen met erachter liggend erf. Breed boerenhuis, vermoedelijk uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw; negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met niskapelletje in rechter zijgevel. Ten oosten, aangebouwde stallen en schuur onder zadeldak. Ten zuiden, ongeveer parallel aan het woonhuis, dwarsschuur onder zadeldak.


ID: 33370 | Bouwkundig element

Pietendriesmolen

Pietendries 3 (Aalter)
Houten staakmolen op gesloten voet op hoge wal, in 1804 heropgebouwd, met hergebruik van de onderdelen van de oude molen die mogelijk reeds in 1563 bestond. Aan de straat staat een bakstenen maalderijgebouwtje.


ID: 35013 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Lambertusparochie met tuin

Poekedorpstraat 16 (Aalter)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De oude pastorie die zou dateren van circa 1779 werd in 1967 naar ontwerp van A. Cocquyt volledig vernieuwd. Achter de pastorie ligt een grote, beboomde siertuin.


ID: 35016 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij

Poekedorpstraat 26 (Aalter)
Woonhuis met voormalige brouwerij; opklimmend tot circa 1800. Onderkelderd woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Witgeschilderde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint met keldergaten. Links aanleunend gebouwtje van één bouwlaag.


ID: 33371 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Prinsengoeddreef 39 (Aalter)
Historisch belangrijke hoeve en neerhof van het voormalige grafelijke domein en foncier van de heerlijkheid van het Knesselaarse, minstens opklimmend tot begin 13de eeuw doch vermoedelijk van Frankische oorsprong en oudste nederzetting in de streek. Aangepast boerenhuis van oorspronkelijk vijf + twee traveeën onder zadeldak, vermoedelijk vernieuwd in de loop van de 19de eeuw.


ID: 34704 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Schuurlo

Schuurlo 13 (Aalter)
Hoeve van het Goed Schuurlo, later kasteelhoeve en gelegen in de rechthoekige omwalling van het goed; minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuidoosten, houten schuur onder pannendak en ten zuidwesten, gewitte stallen onder pannendak.


ID: 34717 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Stationsstraat 41-43 (Aalter)
Dit herenhuis met voortuin, opgesplitst in twee woningen, werd gebouwd in 1783-84 in een classicistische stijl. De beraapte lijstgevel op grijs geschilderde arduinen plint wordt horizontaal geleed door een witte puilijst en cordons. Het rechter huis heeft een rechthoekige deur met waaier met gezandstraald glas in geprofileerde bepleisterde omlijsting met sluitsteen.


ID: 34726 | Bouwkundig element

Rijhuis

Stationsstraat 65 (Aalter)
Gedeeltelijk bewaard rijhuis van één bouwlaag Oorspronkelijk bakstenen lijstgevel van vijf traveeën breed (huidig nummer 63-65-67); vermoedelijk opklimmend tot eind 18de eeuw.