Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13652 resultaten


ID: 81461 | Bouwkundig element

Hoeve

Lange Winterstraat 23 (Anzegem)
Kleine hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw bestaande uit het woonhuis (ten noorden) en een schuur met geïncorporeerd stalletje (ten zuiden). Gebouwen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken, woonhuis met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 81670 | Bouwkundig element

Bergmolen

Meuleberg (Anzegem)
De Berg- of Stampersmolen is een witgeschilderde bakstenen grondzeiler en kwam er ter vervanging van een houten standaardmolen van 1735. Petrus Verriest liet in 1880 deze stenen windmolen bouwen op de Tiegemberg. De molen staat op een heuvelrug in een oorspronkelijk weids molenlandschap dat thans aan één zijde beboomd is.


ID: 81674 | Bouwkundig element

Pastorie, klooster van de Zusters van Liefde en school

Neerstraat 1, 5 (Anzegem)
Art-decogeïnspireerd complex op L-vormige plattegrond, opgetrokken in gediversifieerde baksteen. Plint van rode, streks geplaatste baksteen. Zadeldaken bekleed met leipannen. Benadrukt portaal met luifel ondersteunt door pijlers. Vleugeldeur. Erboven nis met heiligenbeeld. In oorsprong vrije meisjessschool opgericht in het begin van de 19de eeuw. Sinds 1978 doet het zuidelijk deel van het klooster doet dienst als pastorie.


ID: 81680 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met bijhorend koetshuis en tuin

Oostdorp 4-6 (Anzegem)
Landhuis met bijhorend koetshuis opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw in opdracht van Gustaaf Moreels. Baksteenbouw in neo-Vlaamse-renaissance stijl. Aan de straat afgezet door muurtje met ijzeren hek tussen gecementeerde bakstenen pijlers onder meer bekroond door bolornament. Aansluitende tuin.


ID: 81762 | Bouwkundig element

Hoeve

Otegemstraat 101 (Anzegem)
Otegemstraat nr. 101. Aan de straat gelegen hoevetje uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Woonhuis (ten noorden) en stal (ten oosten) in L-vorm opgesteld rond een verhard erf. Volumes van rode baksteen onder zadeldaken (kunstleien en pannen). Woonhuis getypeerd door vlechtingen in zijpuntgevels, bewaard schijnwerk.


ID: 81764 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning met stalvleugel

Otegemstraat 111 (Anzegem)
Dieper in gelegen arbeidershuisje met aangrenzende stalvleugel uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Enkelhuisje van witbeschilderde baksteen.


ID: 81767 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Oudenaardestraat 40, 44 (Anzegem)
Samenstel van huizen opgetrokken volgens spiegelbeeldschema.


ID: 81557 | Bouwkundig element

Hoeve de Paardehoeve

Pareelstraat 4 (Anzegem)
Dieper in gelegen hoeve zogenaamd "de Paardehoeve" uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Losstaande witgeschilderde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een bekiezeld erf. Zuidelijke erftoegang gemarkeerd door betonnen hek, ten noordwesten het woonhuis, ten oosten de schuur en ten zuiden het bakhuisje met recente aanbouw.


ID: 81562 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Pastoor Verrieststraat 10-12 (Anzegem)
Complex bestaande uit twee burgerhuizen en een dieper in gelegen klassenvleugel uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Geheel aan de straat afgezet door lage bakstenen muur met ijzeren hekwerk.


ID: 81573 | Bouwkundig element

Hoeve

Schellebellestraat 11 (Anzegem)
Dieper in gelegen hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Ten noorden het woonhuis van rode baksteen, zes traveeën onder pannen zadeldak. Stalletje ten westen.