Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13652 resultaten


ID: 200643 | Landschappelijk element

Kasseiweg

Varentstraat (Anzegem)
De Varentstraat was oorspronkelijk een aarden weg waarlangs verschillende cichorei-asten gevestigd waren. De straat werd in 1891-1892 verhard met kasseien en later met essen afgezoomd.


ID: 81635 | Bouwkundig element

Goed te Corbie

Varentstraat 27 (Anzegem)
De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid en was in het bezit van de abdij van Corbie, heren van Kaster. De oudste vermeldingen gaan terug tot 1200. Volledig omwalde hoeve met semigesloten opstelling rond deels gekasseid erf. Brede omwalling aangeduid door populieren, waarvan één gelegen aan de erfoprit gemarkeerd wordt door houten kapelletje met heiligenbeeld. Lange gekasseide erfoprit aan het erf gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noordwesten van de hoeve, buiten de omwalling, staakkapelletje met Christus aan het kruis en omgeven door ijzeren hek tussen gerotseerde pijlers.


ID: 92257 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Stephanus

Vichteplaats (Anzegem)
Het orgel werd in 1890-1891 geplaatst door Pierre Schyven in de oude parochiekerk. In 1973 werd het Schyven-orgel naar de nieuwe kerk verhuisd. Bij die overplaatsing werd het instrument licht gewijzigd.


ID: 81780 | Bouwkundig element

Pastorie in neogotische stijl

Vichteplaats 10 (Anzegem)
Voormalige pastorie, aan de straat afgezet door vernieuwd bakstenen muurtje. Vrijstaand dubbelhuis in neogotische stijl uit het einde van de 19de eeuw.


ID: 81781 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Vichteplaats 12 (Anzegem)
Dubbelhuis met beraapte lijstgevel uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Licht getoogde muuropeningen in een geprofileerde omlijsting. Deels bewaard houtwerk.


ID: 81779 | Bouwkundig element

Herberg Molenhuis

Vichteplaats 2 (Anzegem)
Hoekhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw met later aangebrachte cementering. Aansluitend schuur van rode baksteen (zijde Beukenhofstraat). Aan de zijde van de Vichteplaats, decoratief uitgewerkte gevel, cementering door PROS. LAVAERT BISSEGEM, zie opschrift. Vernieuwd schrijnwerk.


ID: 81495 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Vichtsesteenweg 11 (Anzegem)
Half vrijstaande arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met gecementeerde lijstgevel; pannen zadeldak. Rechthoekige muuropeningen verfraaid met sluitsteen en met bewaard houtwerk.


ID: 81589 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Vossestraat 27 (Anzegem)
Dwars op de straat ingeplante boerenwoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van rode verankerde baksteenbouw verfraaid door waterlijst en getrapte fries. Licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk, vernieuwde onderdorpels. Achtergelegen schuur.


ID: 81702 | Bouwkundig element

Villa Moortgat

Warandedreef 3 (Anzegem)
Woning gelegen ten noorden van het Sint-Arnolduspark. Vermoedelijk opgetrokken circa 1891, zie kadastrale gegevens, door Vital Moreels, onder wiens initiatief ook het park werd (her)aangelegd. De woning wordt in 1897 en in 1983 langs de achterzijde uitgebreid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de woning beschadigd; herstel circa 1919. Vanaf 1919 bewoond door toondichter en taalkundige Alfons Moortgat.


ID: 81788 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Waregemstraat 19 (Anzegem)
Lage arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van witbeschilderde verankerde baksteen, vermoedelijk voormalige herberg, zie behouden ijzeren ringen voor het vastmaken van paarden. Licht getoogde muuropeningen met bewaarde luikduimen, vernieuwd schrijnwerk.