Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 214306 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning De Windroos

Ter Bieststraat 4 (De Haan)
Boerenarbeiderswoning "DE WINDROOS" zie opschrift, dwars op de straat georiënteerd. Wellicht circa 1900 te dateren, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1842).


ID: 214211 | Bouwkundig element

Gedenkteken Alphonse Lange

Uitkerksestraat (De Haan)
Volgens opschrift gerealiseerd in "1898" door beeldhouwer "HIPP. LE ROY" en ter nagedachtenis aan luitenant Lange die tijdens gevechten in Congo met Arabische slavenhandelaars op 15 oktober 1893 gewond geraakt.


ID: 214286 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Vinkendreef 6 (De Haan)
Hoeve van het langgeveltype met geïncorporeerde schuur en stalling, gebouwd circa 1900.


ID: 54648 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Warvinge 37 (De Haan)
Het huis dateert volgens kadastergegevens van circa 1876 wanneer een bestaand volume wordt vervangen door een woning met achterliggend bijgebouw (laatstgenoemd vergroot circa 1899).


ID: 302416 | Bouwkundig element

Dumontwijk

A. Dumontlaan, Blondéweg, Bonzellaan, Bortierlaan, Doktersweg, Donnylaan, Duinkerkelaan, Geitenweg, Halmenstraat, Hoge Duinenlaan, Konijnenweg, Koning Albertplein, Korte Konijnenweg, Kykhillweg, Schoolweg, Suzanneweg, Thiriarweg, Visserslaan, Witteberglaan, Zeedijk, Zeekruisdoornweg, Zeelaan (De Panne)
Eerste urbanisatiefase van een nieuwe badplaats, ontstaan uit privé-initiatief vanaf circa 1892 en verder uitgebouwd in het begin van de 20ste eeuw, met gaaf bewaard stedenbouwkundig concept naar ontwerp van de Brusselse architect Albert Dumont en zijn zoon Alexis.


ID: 16227 | Bouwkundig element

Cottage Doll

Hoge Duinenlaan 1 (De Panne)
Cottage midden laag ommuurd tuintje, op tweesprong van Thiriarweg. Hoekhuis onder mansardedak (leien), naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont van 1899, zie opschrift op linkervensterlatei.


ID: 16180 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat 53 (De Panne)
Driebeukige, neogotische hallenk erk met toren op het noordwesten. Uitgangspunt: bouw van neogotische kapel door toedoen van mejuffrouw Calmeyn, kleindochter van P. Bortier, in 1860 in zogenaamd Jozefdorp. Gele baksteenbouw; leien bedakingen. Variante op het laatgotische patroon van hallenkerk met westtoren: hallenkerk met noordwesttoren.


ID: 92105 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Petrus

Kerkstraat 53 (De Panne)
Herkomst en ontstaansgeschiedenis van dit orgel zijn, hoewel recent, eerder onduidelijk. Het instrument is wellicht kort na 1891 aangekocht. Totaal omgebouwd door Loncke Orgelbouw (Zarren) in 1985.


ID: 16224 | Bouwkundig element

Villa Rochester

Kykhillweg 7 (De Panne)
Diephuis van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak met overkragende dakrand; vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 16279 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Moerhof

Molendam 2 (De Panne)
Hoeve Moerhof, mogelijk Groot Moerhof, die een uithoeve was van de Duinenabdij van Koksijde in de onmiddellijke nabijheid van De Moeren. Ommuurde hoeve met toegang aan noordzijde en losse U-vormige opstelling van verankerde witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken, rondom een centraal, onverhard erf met conisch hondenhok als middelpunt.