Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 86482 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Goed te Gavere

Theo Nuyttenslaan 21 (Deerlijk)
Historische hoeve Goed te Gavere, teruggaand tot een omwalde site met opperhof-neerhofstructuur. Gekasseide erfoprit gemarkeerd door sterk verbouwd poortgebouw, heden bestaande uit twee bakstenen pijlers geflankeerd door afdalend muur met vlechtingen, rechts keperboogvormig muurnisje in omlijsting van zwarte baksteen. Ten oosten boerenhuis van 1860 met eenvoudige aangepaste bakstenen lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Ten zuiden recente bakstenen loods en ten westen schuur met geïncorporeerd wagenhuis van 1885.


ID: 86484 | Bouwkundig element

Gaverkasteel

Vercruysse de Solartstraat 22-24 (Deerlijk)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "Goed ter Plancken". De hoeve wordt in 1885 verbouwd tot 'chateau' in opdracht van industrieel en senator Astère Vercruysse-Bracq. Verscheidene nutsgebouwen worden afgebroken en het voormalig boerenhuis wordt uitgebreid en verbouwd. In 1891 wordt het landhuis opnieuw uitgebreid en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder laag schilddak. Noordelijke toegang gemarkeerd door twee zware bakstenen toegangspijlers. Ten westen, voormalig koetshuis met paardenstal gedateerd 1770 door jaarankers. Ten noorden, vermoedelijk voormalige hoveniers- of conciërgewoning. Vroegste parkaanleg in westelijke richting, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 86489 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Vichtesteenweg 12 (Deerlijk)
Arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde en geschilderde plint. Aflijnend geprofileerd friesje. Licht getoogde muuropeningen met behouden schrijnwerk. Rechtervenster onder houten latei.


ID: 86519 | Bouwkundig element

Windmolen Ter Geest en Ter Zande met machinegebouwen

Waregemstraat 476 (Deerlijk)
Molenerf bepaald door de bakstenen stellingmolen van 1888, de maalderij met stoommachine en schoorsteen van 1898 en de kleine dwarsschuur met wagenhuis. De stenen molen vervangt een in 1888 afgebrande staakmolen. De naam Ter Geest en Te Zande voor de olie- en graanwindmolen is de samenstelling van "Molen Te Zande" – een rond 1888 verdwenen staakmolen, verder naar het westen - en de heerlijkheid "Ter Geest", waaronder de voorganger van de huidige molen ressorteerde. Deze toponiemen verwijzen naar de zandige heuvelrug waarop beide molens gebouwd werden. De volkse benaming Klerksken molen verwijst naar de molenaarsfamilie Declercq die nog steeds eigenaar is. Ter Geest en Te Zande is de laatste van zeven windmolens die rond 1850 in Deerlijk draaiden. De molen en de hoge schoorsteen van de maalderij vormen een baken in het intussen grotendeels verstedelijkt landschap aan de dorpsrand.


ID: 99079 | Varend element

Den Oeden Schobiak

Astene (Deinze)
De tjalk Den Oeden Schobiak werd in 1899 gebouwd in Sneek (Nederland).


ID: 38130 | Bouwkundig element

Dubbele villa

Ardense Jagersstraat-Gottem 3 (Deinze)
Oorspronkelijk burgemeesterswoning, gebouwd eind 19de eeuw. Heden dubbele villa in omhaagde tuin met ijzeren hek, uitgebreid en aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Grote vlasschuur achter in de tuin.


ID: 35028 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Biebuyckstraat (Deinze)
De kapel werd opgericht in 1888 in opdracht van de toenmalige burgemeester van Nevele, naar ontwerp van architect Joseph Vandenheuvel. De kapel wordt geflankeerd door gebogen smeedijzeren hekken op arduinen voetstuk tussen bakstenen pijlers met een hardstenen bekroning. De neogotische bakstenen kapel is twee traveeën diep met een driezijdige apsis en wordt afgedekt door een zadeldakje met leien.


ID: 35193 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Boerestraat 12 (Deinze)
Boerenwoning met omhaagd voortuintje, daterend van circa 1880; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 35189 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boerestraat 3 (Deinze)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf, afgesloten door middel van ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, in rechtse pijler nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Ten westen, grote schuur en stallen; een gedenkplaat vermeldt 1885. Ten noordoosten, kleinere stal of bakhuis, vermoedelijk eveneens uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 35192 | Bouwkundig element

't Withof

Boerestraat 6 (Deinze)
Hoeve met losstaande bestanddelen met jaartal 1781 op moerbalk van boerenwoning. Heden voornamelijk aangepast; één bouwlaag onder zadeldak. Dienstgebouwen, dwarsschuur van circa 1900, met in het dak hoger opgetrokken rechthoekige inrijpoort.