Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 38300 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Martelarenplein 7 (Deinze)
Voorheen omwalde kerk, ingeplant ten zuiden van het huidige Martelarenplein, met omringend kerkhof afgesloten door een laag muurtje. De oude kerk stortte in 1615. Heropbouw en uitbreiding vanaf 1620 naar ontwerp van J. De Mol, pastoor-deken en architect. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van drie traveeën met westtoren en ten zuiden aangebouwde doopkapel, een licht uitspringend transept van één travee en een vlak afgesloten koor van één travee met flankerende sacristieën. Ommuurd en vergroend kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan 20ste-eeuwse grafstenen.


ID: 35264 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Melkerijstraat 9 (Deinze)
Onderwijzerswoning bij een nu verdwenen schooltje, opgericht tijdens de schoolstrijd in 1879-80 op grond van de heer Borluut. Bakstenen enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Centraal op de borstwering tussen de twee bouwlagen, nis met Mariabeeld. Links lager zijaanbouwsel onder afgewolfd dak.


ID: 38028 | Bouwkundig element

Stoommouterij Agneessens

Mouterijdreef 1 (Deinze)
Voormalige stoommouterij Agneessens, uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 38065 | Bouwkundig element

Café In de Casino

Nazarethsesteenweg 66 (Deinze)
Aan de steenweg palend woonhuis van vijf en twee traveeën onder zadeldak, links twee traveeën onder aansluitend schilddak, van circa 1800. Links van het woonhuis, ijzeren hek aan bakstenen pijlers met doorgang naar het achterin gelegen erf met gewitte bakstenen schuur ten noorden en erachter bakstenen stallen.


ID: 38066 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Job

Nieuwstraat (Deinze)
Nieuwe kerk naar ontwerp van architect A. De Lancker met pseudobasilicale aanleg met aan drie zijden omringend, deels omhaagd kerkhof met ijzeren hekken aan vierkante gemetste pijlers, gebouwd in 1834-36 ter vervanging van de oude vervallen en te klein geworden romaanse kerk op de Kapelleberg bij de Leie, gesloopt in 1836.


ID: 38070 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters Maricolen

Nieuwstraat 58-60 (Deinze)
Voorheen zogenaamd "Goed sPauws", later ook verkeerdelijk zogenaamd "Goed te Spans"(zie De Potter), thans onder meer gesticht der zusters Maricolen met lagere- en kleuterschool. Aanvankelijk omgracht goed met meervoudig grachtensysteem, vermoedelijk horend bij de heerlijkheid van Koeiland, afhankelijk van het Markizaat van Deinze.


ID: 38118 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Ooidonkdreef 1D (Deinze)
De neogotische kerk, gebouwd in 1877-1880 naar ontwerp van architect A. Van Assche en ingeplant op de historische site van het oude, tot de 12de eeuw opklimmende kerkje, vormt de kern van het vroegere dorp Sint-Maria-Leerne.


ID: 38123 | Bouwkundig element

Hoeve Kapelanij of Klein Ooidonk

Ooidonkdreef 22-24 (Deinze)
Omgracht goed met ijzeren toegangshek aan betonnen pijlertjes. Verharde weg en boomgaard vooraan. Huidig gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 17de eeuw, vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw reeds verhoogd vooraan. Bakstenen dienstgebouwtjes met zeshoekig houten duiventorentje.


ID: 35133 | Bouwkundig element

't Koetsenhof

Oossekouter 60 (Deinze)
Woning van circa 1900; vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met bakstenen gevel met getoogde muuropeningen met dorpels doorgetrokken in gewitte banden.


ID: 35568 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oude Kerkstraat 9 (Deinze)
Boerenarbeidershuisje met oude kern, doch vermoedelijk verbouwd eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw.