Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 38074 | Bouwkundig element

Hoevesite Nieuw Goed te Parijs

Parijsestraat 31 (Deinze)
Het Goed te Parijs is een omgrachte hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een open erf. De hoeve is goed bewaard met een representatief gebouwenbestand, behouden dreven en hekken, mestvaalt en restanten van de boomgaard en waterpoelen en is nog gelegen binnen zijn historische landelijk context. Het gebouwenbestand klimt in kern nog op tot 17de eeuw met voornamelijk 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen.


ID: 38173 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pastoriestraat 42 (Deinze)
Eenvoudig burgerhuis met bakstenen gevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, daterend uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw, vanaf 1950 in gebruik genomen als gemeentehuis.


ID: 38169 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Pastoriestraat 5 (Deinze)
Parochiekerk, ingeplant in ommuurd en omhaagd kerkhof. Pseudobasilicale kruiskerk circa 1731 nagenoeg volledig heropgebouwd met een driebeukig schip van drie traveeën met iets uitspringend transept, vierkante westtoren op de zuidwesthoek, koor met rechte afsluiting. Oudste gedeelten uit breuksteen in noordelijke transeptarm en koor kunnen opklimmen tot de eerste helft van de 13de eeuw. De stenen kapelletjes van de ommegang van de Bebloede Kolom, gesticht in 1724, werden in 1933 vervangen door vijf staties in hardsteen door Oscar Sinia. Op het kerkhof een collectie graftekens uit de 20ste eeuw.


ID: 35385 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Van Hoobroeck-Van Ten Hulle met park

Poeldendries 9 (Deinze)
Het 19de-eeuwse kasteel werd na de vernieling van de Eerste Wereldoorlog in aangepaste stijl, naar het vroegere model, heropgebouwd. Heden bakstenen kasteel van drie bouwlagen onder schilddak, gelegen in een mooi park met verschillende vijvers in landschappelijke stijl. IJskelder in de vorm van een trechtervormige kuip van drie meter op twee meter zestig met twee hellingen, daterend van circa 1880.


ID: 35296 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Reibroekstraat (Deinze)
Bakstenen kapel van twee traveeën onder pannendak met dakruitertje en trapgevel met spitsboogfries en spitsboogvormige muuropeningen, gebouwd in opdracht van de familie Vuylsteke circa 1894.


ID: 35577 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Spoelstraat 1, 1A (Deinze)
In 1898 aanvraag tot bouw van een woonhuis met aanpalende stokerij en stoomketel. In 1903 omgevormd tot bierbrouwerij en als dusdanig in gebruik tot de jaren 1920. Bakstenen tweegezinswoning van samen vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; gelegen in straatbocht met klein voortuintje afgesloten met twee lage ijzeren hekjes.


ID: 38223 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Statieplein 23 (Deinze)
Neogotisch getint rijhuis met trapgevel, van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd eind 19de eeuw.


ID: 38224 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neogotische stijl

Statieplein 27 (Deinze)
Burgerhuis met trapgevel in neogotische stijl aansluitend bij de traditie van de baksteengotiek, met twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 38225 | Bouwkundig element

Burgerhuis in eclectische stijl

Statieplein 31 (Deinze)
Eclectisch rijhuis aansluitend bij de neo-Vlaamserenaissance-stijl met enkelhuisopstand, twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1900. Bakstenen parement met speklagen en arduinen cordons.


ID: 38226 | Bouwkundig element

Café L'Avenir

Statieplein 33-35 (Deinze)
Hoekhuis met de Georges Martensstraat. Oorspronkelijk café "L'Avenir", van circa 1900 met bakstenen gevels van twee bouwlagen, thans gecementeerd en geschilderd.