13653 resultaten
ID: 84650 | Bouwkundig element
Staatsbaan 29-31 (Dentergem)
Achterin gelegen samenstel van twee lage boerenarbeiderswoningen. Verankerde bruinrode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak met nok dwars op straat. Gedateerd in zijgevel door middel van gevelsteen met witte cijfers op zwarte achtergrond "1898".
ID: 84374 | Bouwkundig element
Statiestraat 18 (Dentergem)
Voormalig koetshuis en stallingen, gebouwd circa 1899 (zie kadaster), horend bij het landhuis van de familie Opsomer, gelegen in een ruime tuin met vijver en bruggetje. Landhuis en stallingen maakten oorspronkelijk deel uit van één groot domein. Het domein werd opgesplitst en het koetshuis is volgens kadastergegevens circa 1953 omgebouwd tot landelijke woning zie huidig. Bij het huis hoort een kapel (zie supra). Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen verlevendigd met natuurstenen banden, natuurstenen plint met bossage en leien bedakingen. De villa wordt aan de oostzijde gedomineerd door een vierkante hoektoren.
ID: 84370 | Bouwkundig element
Statiestraat 4 (Dentergem)
Herenhuis met voortuin afgesloten door een bakstenen muurtje, volgens het kadaster gebouwd circa 1899, achteruit gelegen ten opzichte van de rooilijn. Statig dubbelhuis onder mansardedak met kunstleien en mechanische pannen.
ID: 84379 | Bouwkundig element
Statiestraat 49 (Dentergem)
Alleenstaand laag dubbelhuis, volgens kadastergegevens gebouwd circa 1888. Staat tegenover de splitsing met de Meulebekesteenweg. Verankerde, rode baksteenbouw onder pannen zadeldak.
ID: 84444 | Bouwkundig element
Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.
ID: 84626 | Bouwkundig element
Vijvestraat 47 (Dentergem)
Herenboerderij toegankelijk via een lange, dalende oprit, ligt aan de rand van het meersengebied van de Mandelvallei. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1846) met ongeveer dezelfde configuratie. Was circa 1830 (gegevens Primitief Kadasterplan) eigendom van de graaf van Wakken en werd toen bewoond door Jan Vanschoebeke, molenaar van de grafelijke molen op de Molenkouter. Volgens het kadaster wordt het woonhuis circa 1886 volledig herbouwd.
ID: 84455 | Bouwkundig element
Wakkenstraat 34 (Dentergem)
Vrijstaande, lage woning, volgens het kadaster opgetrokken circa 1897. Dorpswoning onder pannen zadeldak met bepleisterde en witbeschilderde voorgevel met hoekkettingen.
ID: 84456 | Bouwkundig element
Wakkenstraat 57 (Dentergem)
Vrijstaande woning, volgens kadaster opgetrokken circa 1842 en vergroot in 1881. De bepleistering is van latere datum. Boerenarbeiderswoning van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde voorgevel met imitatievoegen en sierpleister, grijze plint.
ID: 84635 | Bouwkundig element
Wapenplaats 14 (Dentergem)
Herenhuis, gedateerd "1897" zie gevelsteen in de arduinen plint rechts van de deur. Volgens het kadaster wordt circa 1884 achter het woonhuis een leerlooierij gevestigd.
ID: 84391 | Bouwkundig element
Wontergemstraat (Dentergem)
Gelegen langs de oprit naar het Jeugd- en ontmoetingscentrum. In de volksmond kapel Sinnesael genoemd naar André Sinnesael, onderpastoor in Dentergem die de kapel na de Tweede Wereldoorlog liet restaureren. Volgens het kadaster gebouwd circa 1893, staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. In 1993 werd de kapel gerestaureerd. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang. Bruinbakstenen kapel boven een gecementeerde plint met vlak koor onder kunstleien zadeldak, neogotische stijl.