Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 84322 | Bouwkundig element

Hoeve van het langgeveltype

Goedlevenstraat 1 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve van het langgeveltype, volgens het kadaster gebouwd circa 1899 en vermeld als "Den goed leven". Toegankelijk via een aarden oprit. Woonhuis met geïncorporeerd stalgedeelte onder pannen zadeldak.


ID: 84514 | Bouwkundig element

Directeurswoning van linnenfabrikant Derveaux

Kapellestraat 17 (Dentergem)
Directeurswoning van de linnenfabrikant Derveaux die hier in de straat een weverij bezat. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier reeds bebouwing aangeduid. Deze wordt, steeds volgens het kadaster, respectievelijk circa 1892 en 1936 vervangen en uitgebreid. Herenhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannnen).


ID: 84520 | Bouwkundig element

Bakstenen fabriekspand met daarachter atelier

Kapellestraat 73 (Dentergem)
Vestiging, sedert het eind van de 19de eeuw van de textielfabriek van Jules Derveaux, zie bestellingen van houten weefgetouwen in 1897. Het kadaster vermeldt in 1911 de oprichting van nieuwe gebouwen voor een stoomweverij. De gebouwen zijn heden ingenomen door een leverancier van brandstoffen.


ID: 84536 | Bouwkundig element

Herenhuis

Mandelstraat 20 (Dentergem)
Herenhuis, volgens het kadaster gebouwd circa 1890 ter vervanging van een ouder pand, gedeeltelijke heropbouw circa 1912. De hoge arduinen plint is aangebracht in 1942. Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder pannen schilddak. Lijstgevel geritmeerd door rechthoekige traveenissen en middenrisaliet met deurtravee; verhoogde begane grond.


ID: 84345 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Markegemsesteenweg 174 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, ligt op een hoogte in een bocht van de Markegemsesteenweg. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op de Atlas der Buurtwegen (1843) vermeld als "Ferme Devenyn". Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1876 en de nutsgebouwen in de loop van de 20ste eeuw uitgebreid. De bakstenen en gedeeltelijk witbeschilderde gebouwen liggen gegroepeerd rond een bekiezeld erf en zijn toegankelijk via een metalen hekken gevat in bakstenen pijlers. Vlechtingen in de westelijke eindgevel van het woonhuis duiden op een oudere kern.


ID: 84541 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markegemstraat 13 (Dentergem)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak. Volgens het kadaster circa 1891 gebouwd ter vervanging van een ouder pand. Gecementeerde lijstgevel in neoclassicistische stijl met arduinen plint en cordons. Hoekkettingen en imitatievoegen op de begane grond.


ID: 84567 | Bouwkundig element

Café De Nieuwe Trog

Markegemstraat 156 (Dentergem)
Lage, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met bakstenen boogfriezen onder de dakrand en in de zijgevel. Dubbelhuis, rechthoekige vensters met nieuw schrijnwerk naar oud model. Het linkervenster vervangt de oorspronkelijke poort.


ID: 84538 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Markegemstraat 2 (Dentergem)
Rijwoning van twee bouwlagen en zes traveeën onder pannen zadeldak. Beraapte lijstgevel boven een grijze, bepleisterde plint, ankers in het linkergedeelte.


ID: 84546 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Markegemstraat 31-33 (Dentergem)
Lage woningen, volgens het kadaster gebouwd circa 1898 op de plaats van twee oudere panden. Enkel- en dubbelhuis onder doorlopend mansardedak bedekt met Vlaamse pannen en leien.


ID: 84358 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meulebekesteenweg 132 (Dentergem)
Hoeve op de hoek met de Meulebekestraat, losstaande bestanddelen rond een begraasd erf. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en op de Atlas der Buurtwegen (1846) als "Ferme Verbeke" aangeduid. Het woonhuis bestaat heden uit twee achter elkaar gelegen parallelle vleugels dwars op de straat georiënteerd. Verankerde, bruine baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten zuiden van het erf, dwarsschuur met wagenhuis.