13653 resultaten
ID: 85731 | Bouwkundig element
Zuidmoerstraat 126 (Eeklo)
Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1888.
ID: 51865 | Bouwkundig element
Zuidmoerstraat 136 (Eeklo)
Voormalig Sint Theresia Instituut (naaischool) van Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn, in 1924 in het oude kloostergebouw van de broeders van Liefde. Achterin, haaks op de straat ingeplante bakstenen schoolvleugel van veertien traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1898.
ID: 51868 | Bouwkundig element
Zuidmoerstraat 158 (Eeklo)
Voormalig "Patersklooster" of nieuw klooster van de minderbroeders-franciscanen, thans "De Waai". In 1897 werd gestart met de bouw van een nieuw klooster in sobere neogotische stijl ontworpen door de Eeklose architect Frans Van Wassenhove en uitgevoerd door aannemer A. Heysse. Eerstesteenlegging op 30 maart 1897, wijding op 4 september 1898.
ID: 8250 | Bouwkundig element
Aaigembergstraat 34 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve met vierkante gekasseide binnenkoer; boerenwoning gedateerd 1887 door middel van muurankers in de linker zijpuntgevel aan de straatkant. Links van de inrijpoort aan de straatkant, negen traveeën brede boerenwoning van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag onder zadeldak met klokkenruitertje.
ID: 8258 | Bouwkundig element
Aaigemdries 7 (Erpe-Mere)
De U-vormige hoeve, ten noordwesten van de Dries, staat reeds aangeduid op de Van der Massen-kaart, behorend tot het landboek van Aaigem van 1779-1780. Ze bleef tot een woonhuis beperkt, waarna rond het einde van de 19de eeuw twee stalvleugels werden aangebouwd.
ID: 8238 | Bouwkundig element
Daalstraat 2 (Erpe-Mere)
Hof ten Dale, reeds vermeld in 1571. Voorheen semigesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een deels gekasseide binnenkoer met tuin. Gietijzeren inrijpoort opgenomen in bakstenen muur afgedekt met pannen. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Stalvleugel van één bouwlaag onder overhellend zadeldak. In de tuin bevindt zich de eerste kapel van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkransommegang, bestaande uit dertien nagenoeg gelijke neogotische kapelletjes opgericht in 1892.
ID: 8217 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 144 (Erpe-Mere)
Achter een recent woonhuis bevindt zich de voormalige brouwerij De Arend. Bakstenen gebouw van vijf traveeën en kelderverdieping plus anderhalve bouwlaag onder twee gelijklopende zadeldaken. Toegangen in tweede travee van de kelderverdieping en eerste bouwlaag. De achterbouw met graanmagazijnen en mouterij, lijkt van recentere datum.
ID: 8282 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kerkstraat 4 (Erpe-Mere)
Pastorie met ommuurde tuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder een schilddak met klokkenruitertje. De gevel werd volgens de 19de-eeuwse smaak aangepast maar herbergt een oudere kern die terug gaat tot 1769.
ID: 216857 | Bouwkundig element
Kraaineststraat 109 (Erpe-Mere)
Villa met bijgebouw, kadastraal geregistreerd in 1898. Goed bewaard voorbeeld van een vrijstaand burgerhuis met omringende, beboomde tuin, opgetrokken in een sobere bouwstijl uit het einde van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een schilddak. De beeldbepalende inplanting buiten de dorpskern, wordt in het straatbeeld gemarkeerd door twee rode beuken aan het toegangshek.
ID: 8241 | Bouwkundig element
Nijverheidsstraat 128 (Erpe-Mere)
Passementfabriek "C. Neckebroeck en Co", voorheen "Au Glan d'Or" (Ad. Couckelbergh), opgericht ca. 1870, maar met talloze latere uitbreidingen.