Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 38771 | Bouwkundig element

Domein Galgeput

Dorpsstraat 16 (Sint-Martens-Latem)
Domein met villa en vijver, één van de resterende turfputten van de Warande. Op een hoogte gelegen villa in landelijke stijl in kern daterend van circa 1910 naar verluidt naar ontwerp van Valentin Vaerwyck.


ID: 38772 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Dorpsstraat 28 (Sint-Martens-Latem)
Haaks op de straat ingeplant schoolgebouw van 1856 gebouwd door architect Edmond de Perre en uitgebreid met een klaslokaal in 1910 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel. Heden witgeschilderd bakstenen gebouw met één bouwlaag onder zadeldak met brede voorpuntgevel met centrale rondboogdeur en twee rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling.


ID: 38769 | Bouwkundig element

Villa Les Buttes Sainte Aldegonde

Dorpsstraat 7 (Sint-Martens-Latem)
Neoclassicistisch getinte villa van bak- en natuursteen, gebouwd in 1907 door baron H. della Faille d' Huysse, burgemeester van Deurle van 1888 tot 1922. Grote op een natuurlijke duinenheuvel gelegen villa met omringend boomrijk park met monumentaal toegangshek tussen vierkante arduinen hekpijlers. .


ID: 38770 | Bouwkundig element

Dienstgebouw kasteel Les Buttes Sainte Aldegonde

Dorpsstraat 9 (Sint-Martens-Latem)
Dienstgebouw en "bergplaats voor de automobiel" van het kasteeltje Les Buttes Sainte Aldegonde, daterend van 1907 naar ontwerp van de architecten Henri en Valentin Vaerwyck. Geschilderd bakstenen gebouw in cottagestijl met vloeiende en verspringende leien daken met dakruitertje en opmerkelijk houtwerk.


ID: 38781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Deurle

Kasteeldreef 19 (Sint-Martens-Latem)
Bij de Leie gelegen 18de-eeuws kasteel met omringend park. Het oorspronkelijk kasteel, opgetrokken uit baksteen van een steenoven ter plaatse, werd gebouwd op een motte en was omgeven door aangelegde tuinen, een boomgaard, grachten en talrijke dreven waaronder de Rode Beukendreef als toegangsdreef. Het had een rechthoekige plattegrond, negen traveeën en twee bouwlagen onder schild- of zadeldak. Vermoedelijk circa 1840, onder P. de Kerchove, toevoeging van één verdieping en nieuwe gevelordonnantie, en begin 20ste eeuw aanpassing tot huidig uitzicht.


ID: 38783 | Bouwkundig element

Villa Rustoord

Klapstraat 36 (Sint-Martens-Latem)
Gebouwd voor kunstenaar Jenny Montigny in 1904. Bakstenen villa in Engels geïnspireerde cottagestijl onder geknikt pannendak met dakruitertje en gecementeerde dakkapellen in tuitgevelvorm.


ID: 200983 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning en atelier Leon De Smet

Koperstraat 20 (Sint-Martens-Latem)
Het Schildershuis is in kern een 19de-eeuwse hoeve, van 1906 tot 1913 het woonhuis en atelier van Leon De Smet. Tussen 1922 en 1940 het buitenverblijf van kunstcriticus, leraar kunstgeschiedenis aan de Gentse Academie en amateur-schilder Georges Chabot.


ID: 38731 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning George Minne

Kortrijksesteenweg 62 (Sint-Martens-Latem)
Voormalig woonhuis met atelier van de beeldhouwer en tekenaar George Minne, door hem ontworpen en gebouwd in 1907 en uitgevoerd door de Latemse schrijnwerker en aannemer Jules Maebe, die ook de eerste villa’s in het Leiedorp bouwde. Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak met witgepleisterde lijstgevel naar 18de-eeuws classicistisch model, met gemarkeerd middenrisaliet onder driehoekig fronton met oculus en guirlande.


ID: 38733 | Bouwkundig element

Villa

Kortrijksesteenweg 91 (Sint-Martens-Latem)
Geschilderd bakstenen villaatje met cottage-allure, gebouwd circa 1900 door aannemer J. Maebe. Typisch geknikt, afgewolfd pannendak, houten kozijnramen en terras vooraan.


ID: 38736 | Bouwkundig element

Villa

Kwakstraat 13 (Sint-Martens-Latem)
Villa op de beboste helling van de Heidebergen, bestaande uit twee duidelijk te onderscheiden delen, op verschillende niveaus: een laaggelegen gedeelte in landelijke villastijl, gebouwd in 1911 als één der eerste buitenverblijven van Latem en een aanleunend hoger gelegen gedeelte in zakelijke stijl met toren en uitbouw onder typisch ogivaal pannendak, naar verluidt toegevoegd in 1939.