Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 38746 | Bouwkundig element

Royal Latem Golf Club

Latemstraat 120, 120A (Sint-Martens-Latem)
Duinengebied ten westen van de beboste Buizenberg gekocht in 1892 door de industrieel A. Feyerick en ingericht als golf voor de vriendenkring van golfspelers van Sint-Amandsberg. Clubhuis gebouwd op een duin circa 1909 door aannemer J. Maebe in Engelse cottagestijl met typisch geknikt schilddak en imitatievakwerk onder de overstekende kroonlijst.


ID: 38749 | Bouwkundig element

Villa Lei-oever

Leieriggestraat 4 (Sint-Martens-Latem)
Eerste villa aan de Latemse Leieboorden gebouwd in 1909 naar ontwerp van architect Albert Van huffel voor de Gentse industrieel Eggermont. Tevens eerste volledig werk van architect Van huffel waarbij hij ook het interieur ontwierp. Oorspronkelijk L-vormige bak- en natuurstenen constructie met één bouwlaag onder afgewolfde daken.


ID: 38750 | Bouwkundig element

Landhuis Ter Wilgen

Meersstraat 6 (Sint-Martens-Latem)
Landhuis van 1912 in regionalistische hoevestijl met omringende tuin palend aan de Leie. Gewit bakstenen gebouw in L-vorm, twee bouwlagen en zadeldaken met aandaken en sierankers.


ID: 38778 | Bouwkundig element

Villa La Butte

Muldersdreef 2-6, 2A-B, 4A-B, 6A (Sint-Martens-Latem)
Monumentale op een kleine zandheuvel gelegen villa in Engelse cottagestijl gebouwd in 1909 door Henri de Spoelberch, burgemeester van 1922 tot 1937, in omringend boomrijk park met fraai ijzeren toegangshek tussen arduinen pijlers.


ID: 38796 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door Oscar Vande Voorde

Philippe de Denterghemlaan 2 (Sint-Martens-Latem)
Villaatje in art-nouveaustijl gebouwd door architect Oscar Vande Voorde als modelwoning op de Brusselse Wereldtentoonstelling van 1910 en nadien hier heropgebouwd als buitenverblijf. Op een bordes van tien treden gelegen rechthoekig gebouw met één bouwlaag onder overstekend schilddak. Tuinaanleg met terrassen en links en rechts van het huis paviljoentjes en houten tuinafsluiting met geometrisch patroon.


ID: 38804 | Bouwkundig element

Villa Leiezicht

Pontstraat 84 (Sint-Martens-Latem)
Grote villa in art-nouveaustijl met twee bouwlagen onder steil leien schilddak met parabolische dakvensters, gebouwd in 1912 naar ontwerp van Geo Henderick. Smeedijzeren art-nouveau-tuinafsluiting met gestileerde florale motieven.


ID: 14989 | Bouwkundig element

Postgebouw

Apostelstraat 1-3, Grote Markt 44 (Sint-Niklaas)
Hoekgebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1902 met lijstgevels van vijf en zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 15272 | Bouwkundig element

Villa bij Hof van Belsele

Belseledorp 108-110 (Sint-Niklaas)
Gekoppelde, half vrijstaande burgerhuizen in ruime tuin, horend bij het Hof van Belsele; gietijzeren hek aan de straatzijde. Nummer 110 uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw en haaks tegen de linkerzijgevel, nummer 108 vermoedelijk van 1906 naar ontwerp van architect Stephan Mortier. Voorpuntgevel met rondbogige beeldnis met zandstenen hoekblokken, sierlijke waterlijst, madonnabeeld en spreuk "Spes nostra salve".


ID: 15293 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof van Belsele

Belseledorp 108-110, 114-120, Kasteeldreef 13-17 (Sint-Niklaas)
Kasteeldomein Hof van Belsele of Bisschoppelijk kasteel, rustoord voor priesters, in de 18de eeuw aangekocht door bisschop Maximiliaan van der Noot, die het in 1754 gedeeltelijk herbouwde. In 1904 grotendeels verbouwd en met verschillende andere gebouwen uitgebreid door bisschop Antonius Stillemans naar ontwerp van architect Stephan Mortier. Het geheel bestaat uit een kasteel met voormalig koetshuis en hovenierswoning. Bij het landhuis horen ook enkele grote burgerhuizen. De gebouwen zijn gelegen in een uitgestrekt, omgracht park met monumentale bomen, grasvelden, vijver, moestuin. Langs wandelpaden zijn verschillende specimina van kleinarchitectuur aanwezig.


ID: 15276 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen bij Hof van Belsele

Belseledorp 114-116 (Sint-Niklaas)
Twee burgerhuizen vermoedelijk van 1906 en horend bij het Hof van Belsele, in spiegelbeeld tegen elkaar gebouwd en aldus het aanzicht van een herenhuis vormend, en horend bij het Hof van Belsele. Speelse architectuur met vooruitspringende en terugwijkende travee en hoger of lager opgaande partijen onder afzonderlijke daken.