Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 86917 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Stoopsmolenweg 10 (Tielt)
Eénlagig woonhuis opgetrokken volgens kadaster in 1905 in opdracht van Hendrik Vanden Buverie, een Tielts timmerman. Verankerde baksteenbouw met overhoekse en getrapte baksteenfries onder zadeldak met Vlaamse pannen; gecementeerde plint.


ID: 87179 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Tieltvoetweg (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gelegen aan zuidzijde van de graswegel Tieltvoetweg, ter hoogte van de zuidoostelijke hoek van hoeve Kantestraat nummer 5. Volgens schriftelijke bronnen gebouwd na de Eerste Wereldoorlog door de hoevebewoners als dank voor bescherming. Smalle bakstenen kapel onder zadeldak met aandaken, gecementeerde plint. Rondboogvenstertjes met fraaie kruisvormige deels gekleurde beglazing en betegelde onderdorpels. Bakstenen stoepje. Spitsboogvormige toegang afgesloten met ijzeren hek. Oculus. Bekroond met betonnen kruis.


ID: 86922 | Bouwkundig element

Eclectische burgerhuizen

Tramstraat 5-7 (Tielt)
Eclectische burgerhuizen gebouwd als restant van eenheidsbebouwing daterend van 1903.


ID: 87222 | Bouwkundig element

Wegkruis

Veldstraat (Tielt)
Houten kruis met witgeschilderd beeld van de gekruisigde Christus, afgedekt door een overkragend zadeldakje. Banderol met opschrift: "INRI".


ID: 87180 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Viggezele

Viggezelestraat 2 (Tielt)
Historische deels omwalde hoeve met losse bestanddelen bestaande uit opperhof met boerenhuis en neerhof met hoevegebouwen, namelijk een landgebouw bestaande uit stal, overdekte mestvaalt en voederhok ten oosten en een voormalige paardenstal ten noordoosten.


ID: 87181 | Bouwkundig element

Goet te Keuckelaere

Vinktse Binnenweg 7 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen, boerenhuis en schuur in L-vormige constellatie aan noord- en westzijde van het erf, deels in losse verharding.


ID: 87066 | Bouwkundig element

Dorpswoning met achtergelegen werkhuis

Vinktstraat 6 (Tielt)
Dorpswoning met achtergelegen werkhuis, opgetrokken in 1908 in opdracht van winkelierster weduwe De Lannoo. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen in donkerrode verankerde baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen.


ID: 87224 | Bouwkundig element

Kapellemolen met molenaarshoeve

Waalbosstraat 3 (Tielt)
De Kapellemolen of Balsmolen of Waalbosmolen met bijhorende molenaarshoeve is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (grondzeiler) op een molenbelt. De stenen korenmolen werd opgetrokken in 1847 ter vervanging van een oude houten staakmolen die zich minstens sedert het tweede kwart van de 17de eeuw op de huidige plaats bevond. Ten oosten van de molen staat een witgeschilderd molenaarshuis uit 1846, met parallel aan de zuidzijde een schuur opklimmend tot voor 1830.


ID: 86940 | Bouwkundig element

Herberg Gruuthuyse

Wakkensesteenweg 31 (Tielt)
Voormalige herberg "Gruuthuyse", gebouwd en uitgebaat vanaf 1906 door de Tieltse brouwer Renaat Colle. Vanaf eind jaren 1970 gekend als "De Scorpioen". Vrijstaande eenlaagse witgeschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak.


ID: 86943 | Bouwkundig element

Hoeve

Wakkensesteenweg 55 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie wijd uit elkaar staande parallelle bestanddelen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); op het primitief kadasterplan (circa 1830) met klein bijgebouw aan de oostzijde van het erf. Volgens kadaster wordt het woonhuis in 1912 herbouwd. Toegang via geschilderd ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers met getrapte bekroning. Aan noordzijde, éénlagig woonhuis van zes traveeën. Ten zuiden van het erf, parallelle schuurvleugel met jaartalsteen waarop "1904" in oostzijpuntgevel. Ten westen van het erf, haakse stal. Bakhuisje met ovenhokje.