Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 209968 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof van Steelant

Rijselsestraat 17 (Zedelgem)
Historische hoeve, oorspronkelijke woonplaats van de oudst gekende heren van Loppem, de familie van Steelant, en zo teruggaand op een site met omwalde opperhof-neerhofstructuur minstens uit de 13de eeuw. De huidige bebouwing gaat terug op het neerhof dat zich eertijds binnen de buitenste omwalling bevindt; hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een metalen hekken gevat in bakstenen pijlers. Breed bakstenen woonhuis, vermoedelijk uit eind 18de of vroeg 19de eeuw, met stal ten noorden aangebouwd circa 1900. De monumentale dwarsschuur en de stal gaan vermoedelijk terug tot het eind van de 18de eeuw. De buitenste omwalling wordt gemarkeerd door een rij knotbomen.


ID: 209964 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Rijselsestraat 2 (Zedelgem)
Opgetrokken circa 1900 door Emiel Blomme. Dwarshuis met historiserende trapgevel in oranje, verankerde (sierankers) baksteen boven een blauwhardstenen (gecementeerd aan de zijgevel) plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 210000 | Bouwkundig element

Hof De Rode Poort

Rijselsestraat 37 (Zedelgem)
Neerhof van het kasteel Breda, op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld als "Chateau Roode Poort". Het kasteel gaat vermoedelijk terug tot de 13de eeuw. Het neerhof wordt voor het eerst vermeld in 1460. Heden met woonhuis met 18de-eeuws uitzicht met aangebouwd schuurstalvolume, daterend van "1727" zie gevelsteen, en achteraan versterkt met steunberen. Woonhuis en schuurstalvolume aan weerszijden afgewerkt met aandaken. Rechts van het schuurstalvolume is circa 1900 nog een wagenkot aangebouwd. Bewaarde omheiningsmuur van de vroegere formele tuin.


ID: 209975 | Bouwkundig element

Villa

Rode Beukendreef 29 (Zedelgem)
Gelegen in een tuin, ten westen palend aan het kasteeldomein van het "Kasteel van Loppem". Eventueel in oorsprong een bijgebouw van het kasteel (jaren 1860), maar voortgaande op de architectuur in een latere neostijl te situeren rond 1910. Bruine, verankerde baksteenbouw op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (mechanische pannen). Historiserende architectuur gebaseerd op Brugse 16de-eeuwse voorbeelden met gebruik van tuitgevels met vlechtingen en kruiskozijnen in rondboognissen. Nieuw schrijnwerk met kleine roedeverdeling naar oud model. Gecementeerde rechterzijgevel.


ID: 209384 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Ruddervoordsestraat 53 (Zedelgem)
Vrijstaand diephuis, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1912. De bouwheer, en allicht ook uitvoerder, is metselaar Karel Verkeyn. Hoge, verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). De gele baksteen wordt gecombineerd met wit en rood voor het siermetselwerk met geometrische motieven. Daarnaast accenten in geglazuurde baksteen (bruin, groen en geel) bij de plint, vensteromlijstingen en strekken.


ID: 209387 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Ruddervoordsestraat 66 (Zedelgem)
Vrijstaand dubbelhuis, volgens kadaster opgetrokken circa 1904 en uitgebaat als herberg. Verankerde, rode baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) boven een bepleisterde plint. Segmentboogvormige muuropeningen onder strekken met groengeglazuurde bakstenen.


ID: 209742 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Schoolstraat 22 (Zedelgem)
Burgerwoning met aanleunend magazijn van circa 1900. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) staat al bebouwing afgebeeld.


ID: 209400 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Laurentiusstraat 21 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1905. Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel met cementbepleistering.


ID: 209397 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Sint-Laurentiusstraat 51 (Zedelgem)
Halfvrijstaand, laag arbeidershuisje met voortuintje, volgens kadastergegevens daterend van circa 1908. Dubbelhuis onder zadeldak (mechanische pannen), witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) en boven een omlopende grijsbepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters met bewaard schrijnwerk met grote roedeverdeling. Laag bijgebouw onder pannen zadeldak achteraan dateert eveneens van 1908.


ID: 209429 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Snellegemsestraat 111 (Zedelgem)
Halfvrijstaande woning met garage volgens kadastergegevens circa 1903 opgetrokken onder meer in opdracht van wagenmaker Karel Van Haverbeke. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën in rode, verankerde baksteen boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (mechanische pannen).