Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 209340 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kezelbergstraat 18 (Zedelgem)
Aan de straat gelegen vrijstaande, lage werkmanswoonst met geïncorporeerde stalling. Volgens kadastergegevens opgetrokken in "1912", ook zie jaarsteen aan de zuidwestgevel.


ID: 209341 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Kezelbergstraat 20 (Zedelgem)
Lage, gerenoveerde woning op de hoek met de Hollebekestraat, daterend van "1902" zie jaarsteen op de afgeschuinde hoektravee. Laatstgenoemde wijst eventueel op een vroegere, eventuele herbergfunctie. Op de militaire kaart opgesteld door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog is het hoekhuis te zien met ten westen ervan een losstaand bijgebouw. Beide volumes zijn later (laatste kwart van de 20ste eeuw?) door middel van een tussenbouw samengebracht, wellicht met toevoeging van de dakkapellen zie die van de hoektravee en aanpassen aan woonfunctie. Bruine en gele, verankerde baksteenbouw onder schild- en zadeldak (Vlaamse pannen), deuromlijsting met omlijsting in gele baksteen.


ID: 210089 | Bouwkundig element

Café bij spoorweg

Koning Albertstraat 165 (Zedelgem)
Vrijstaand café in de buurt van de spoorweg, volgens kadastergegevens circa 1911 opgetrokken door brouwer Henri Depuydt uit Aartrijke. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) boven een grijze, bepleisterde plint.


ID: 210090 | Bouwkundig element

Hoeve

Koning Albertstraat 181 (Zedelgem)
Hoeve langs de straat, circa 1911 opgetrokken door landbouwer Desideer Jonckheere. Woonhuis van anderhalve bouwlaag met (vroegere) geïncorporeerde stalling in verankerde, gele baksteen onder zadeldak (mechanische pannen), Oorspronkelijk een dubbelhuis, de deur is nu verbouwd tot venster.


ID: 210087 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Koning Albertstraat 85 (Zedelgem)
Gedateerd "1894" zie jaartal op de hoektravee, volgens kadastergegevens opgetrokken door de winkelier Pieter Reynaert uit Zedelgem, het lage bijgebouw aan de Stroelputstraat stond er toen al.


ID: 210092 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Koningin Astridstraat 6 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens van circa 1905. Oorspronkelijk met voortuin, van de straat afgescheiden door hekken zie een oude foto. Gebouwd door onderwijzer Jules Janssens, tevens koster, die in 1891 als eerste hoofdonderwijzer van Veldegem wordt aangesteld. Halfvrijstaand dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 209347 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Koornemoezen 10 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1909 op een erf waar sinds 1859 reeds een woning stond (uitgebreid tot tweewoonst in 1896 en afgebroken in 1928). Ten oosten van het huis staat een 'fantasietoren' geïnspireerd op middeleeuwse voorbeelden en wellicht gebouwd in de jaren 1950. De ronde, bakstenen constructie wordt getypeerd door een rondgang met kantelen, steunend op een rondboogfries, rondboogopeningen met geblokte, blauwhardstenen omlijsting, houten erker en een spits torentje onder leien bedaking. Het woonhuis lijkt in dezelfde periode te zijn gerenoveerd.


ID: 209346 | Bouwkundig element

Hoeve De Pleine

Koornemoezen 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve bereikbaar via een lange, bochtige grindweg. Het kadaster registreert in 1849 de bouw van een kleine woning. Circa 1911 wordt er tegenover een nieuwe woning opgericht. Boerenhuis met aangebouwde stalling, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Het huis heeft witbepleisterde muren met imitatievoegen, de stalling werd in de loop van de 20ste eeuw verbouwd.


ID: 209356 | Bouwkundig element

Twee arbeiderswoningen

Kuilputstraat 98-100 (Zedelgem)
Achterin gelegen lage arbeiderswoningen circa 1905 als koppelwoning ter vervanging van een cichoreiast opgetrokken op het perceel van de toenmalige herberg "De Gouden Leeuw" (Torhoutsesteenweg nr. 188). Dubbelhuizen in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). N


ID: 209366 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Loppemsestraat 16 (Zedelgem)
Wat hoger gelegen, gerenoveerde hoeve op de hoek met de Fazantenlaan. Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1900 door de landbouwersfamilie Cool. Losse bestanddelen gegroepeerd rond een deels verhard, deels begraasd erf. Woonhuis ten noordoosten van het erf in bruine, verankerde bakstenen boven een plint in gesinterde baksteen en onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Schuur en stallingen in de zuidwesthoek. Bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Schuur met beplanking en dakoversteken.