Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12718 resultaten


ID: 27219 | Bouwkundig element

Notariswoning

Louise Mariekaai 16 (Oudenaarde)
Ruim onderkelderd herenhuis in neoclassicistische stijl van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, voorzien van een parement van zand- en hardsteen; gebouwd als notarishuis in 1904. Tuinmuur van binnenplaats bekleed met groot tegeltableau met voorstelling van een landelijk havenstadje.


ID: 27220 | Bouwkundig element

Herenhuis

Louise Mariekaai 18 (Oudenaarde)
Herenhuis van drie bouwlagen en vier traveeën onder pseudomansardedak met twee klimmende dakkapellen, verbouwd naar ontwerp van J. Colpaert in neoclassicistische stijl in 1906. Bakstenen gevel verwerkt met hardsteen.


ID: 27423 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Lucien Vandefonteynelaan 16-18 (Oudenaarde)
Huizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, daterend van circa 1900.


ID: 27422 | Bouwkundig element

Azijnstokerij De Ruyck

Lucien Vandefonteynelaan 4 (Oudenaarde)
Azijnstokerij, opgericht in 1901. Woonhuis van drie bouwlagen onder zadeldak, naar verluidt van 1901, later gecementeerd. Kleine bedrijfsgebouwen achterin, ook serres en schouw van voormalige bloemisterij.


ID: 27267 | Bouwkundig element

Rust- en Verpleegtehuis Heilig Hart

Marlboroughlaan 3 (Oudenaarde)
Ziekenhuis opgericht door Dokter De Meulemeester, bewoner van het ertegenover gelegen Huis de Lalaing, kort voor de Eerste Wereldoorlog, onder leiding van zwartzusters. In 1954-55 uitgebreid met twee vleugels. Oudste gebouw in eclectische stijl voornamelijk geïnspireerd op de gotiek. Kleurrijk bakstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 27524 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van barmhartigheid

Martijn van Torhoutstraat 190-194 (Oudenaarde)
In 1889 betrokken zusters van barmhartigheid, afkomstig van het moederhuis van de congregatie te Ronse, het herenhuis (nummer 190) geschonken door de juffrouwen Schautheer en richtten er een klooster met school in. In de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw werden nieuwe schoolgebouwen opgericht ter vervanging van de verworven beluikhuizen en landgebouwen op de rechtse aanpalende percelen (nummers 192-194). Toevoeging van nieuwe schoolgebouwen achter de bestaande in 1993-94 naar ontwerp van architectenbureau Merchie-Delobelle.


ID: 27646 | Bouwkundig element

Herberg

Materplein 1 (Oudenaarde)
Langgerekte dorpswoning van aanvankelijk één bouwlaag uit de eerste helft van de 19de eeuw; later, eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw verhoogd met bovenverdieping en aangepast, zie bouwnaden in linker zijpuntgevel. Verankerde en gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en steekboogvormige muuropeningen.


ID: 27648 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Materplein 8 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met bouwjaar 1908 op het bekroonde topstuk van het getrapte centrale dakvenster. Bakstenen lijstgevel met decoratief aangewende gele parementstenen.


ID: 27691 | Bouwkundig element

Brouwerij en hoeve

Meldenstraat 45 (Oudenaarde)
Aan straat en ten oosten aan de Molenbeek, mooi ommuurd ensemble van een voormalige brouwerij en hoeve rond driehoekig gekasseid erf. In kern opklimmend tot de 17de eeuw, bedrijfsgebouwen uit begin 19de eeuw. Verder onder meer vleugel met voormalige arbeiderswoningen van anderhalve bouwlaag onder zadeldak en wagenhuis van circa 1885 onder schilddak. Rotskapelletje tegen tuinmuur.


ID: 27312 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 8-9 (Oudenaarde)
Het hospitaal werd ondergebracht binnen de stadspoorten, achter de Sint-Walburgakerk. Poortgebouw in neotraditionele baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1893. Oostwest-georiënteerd gebouw, mogelijk in kern de vroegere vergaderzaal van de bogaarden, daterend uit de 13de eeuw, later gebruikt als ziekenzaal en kapel. Kloostergebouwen met verschillende vleugels gegroepeerd rondom een onregelmatige vierkante hof met pandgangen op de begane grond. Bisschopskwartier, receptiegebouw met een voor de Zuidelijke Nederlanden uitzonderlijke gevel in renaissancestijl, naar ontwerp van Symoen De Pape van 1623-33. Sint-Elisabethgesticht van 1905 naar plannen van architect A. Vossaert, geïnspireerd op de 18de-eeuwse vleugel; circa 1930 grondig gewijzigd. Ten westen werden in 1937-38 nieuwe ziekenhuisvleugels gebouwd door architect Amandus Robert Janssens in aangepaste stijl.