Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 859 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Domitianus met kerkhof

Torenstraat 21A (Hoeselt)
Classicistische zaalkerk van 1770; de toren met de twee flankerende gebouwen is een vergroting van 1870. Het gebouw is gelegen te midden van het ommuurde kerkhof.


ID: 43600 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina

Dutselstraat 2 (Holsbeek)
Schilderachtig kerkje van het basilicale type: westertoren gevat tussen de verlengde zijbeuken, drie beuken van drie traveeƫn afgedekt met een hoog zadeldak, vooruitspringend dwarspand en koor met vlakke sluiting geflankeerd door sacristieƫn.


ID: 302650 | Archeologisch / Landschappelijk element

Kesselberg

Hulsbergweg (Holsbeek), Koningsstraat (Leuven)
De Kesselberg is een restheuvel met sporen van menselijke aanwezigheid uit het paleolithicum en restanten van wallen van een hoogtenederzetting uit de middenijzertijd.


ID: 43617 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Pastoriedreef 1 (Holsbeek)
Neogotisch gebouw (1892-1894), staat een vierkante toren, opgetrokken in twee bouwcampagnes. Neogotisch gebouw van 1892-1894 met vierkante toren, opgetrokken in twee bouwcampagnes: romaanse onderbouw en portaal en vensteropeningen in neogotische stijl.


ID: 43598 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Maurusparochie

Rotselaarsebaan 10 (Holsbeek)
Bak- en zandstenen dubbelhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw met rondom tuin en lage ommuring.


ID: 135006 | Landschappelijk geheel

Kolonie Wortel

Wortel (Hoogstraten)
De rijksweldadigheidskolonie werd in 1822 gesticht, met als doel door werkverschaffing de armoede te bestrijden: wegen werden aangelegd, hoeves gebouwd, gronden ontgonnen op de heide. Het project mislukte en werd in 1842 stopgezet. Vanaf 1870 werd de kolonie van Wortel nieuw leven ingeblazen, in het kader van de beteugeling van bedelarij en landloperij. Nieuwe gebouwen werden opgericht. De afschaffing op van de wet op de landloperij in 1993 betekende de opheffing van de rijksweldadigheidskolonie van Wortel. Kolonie Wortel is een uniek voorbeeld van de inrichting van een gebied als weldadigheidskolonie. Ze wordt gekenmerkt door een karakteristiek gebouwenpatrimonium en een compartimentenlandschap (grote open percelen gras- en akkerland wisselen af met bossen en struwelen, ingebed in een typische drevenstructuur in rastervorm). Plaatselijk komen nog heiderelicten en een paar vennen voor.


ID: 121660 | Bouwkundig element

Begijnhof van Hoogstraten

Begijnhof 1-40, Vrijheid 99 (Hoogstraten)
Het begijnhof is van het pleintype bestaande uit twee met huizen omzoomde pleinen en volledig omringd door een bakstenen muur met hoofdingang ter hoogte van de Vrijheid.


ID: 133466 | Landschappelijk element

Meerseldreef

Dreef (Hoogstraten)
De in 1690 aangelegde dreef groeide uit tot de woonkern Meersel-Dreef. Na het verdwijnen van verschillende bomen bij een storm in 1921 en een verbreding van de weg in 1936 werd de dreef in 1992-1993 heraangelegd naar ontwerp van F. Geerts.


ID: 46660 | Bouwkundig element

Molensite met turbinewatermolen

Dreef 2 (Hoogstraten)
Gaaf bewaarde molensite bestaande uit een turbinewatermolen van 1910 met molenaarshuis en tot woning verbouwde voormalige schuur, alsook het waterbouwkundig stelsel dat de molen van waterkracht voorziet.


ID: 46442 | Bouwkundig element

Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning en vredegerecht

Gelmelstraat 26 (Hoogstraten)
Voormalige gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning en vredegerecht van 1876-1878 naar ontwerp van provinciaal architect P.J. Taeymans.