Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 301695 | Bouwkundig element

Vissershuisje

Silicostraat (Koksijde)
Vissershuisje uit de 19de eeuw, ingeplant in de onmiddellijke omgeving van het duinengebied Hoge Bleker te Koksijde. De woning werd in de jaren 1950 verbouwd tot vakantiewoning, deels met behoud van de oorspronkelijke structuur en architecturale elementen.


ID: 301697 | Bouwkundig element

Vissershuisje

Silicostraat (Koksijde)
Vissershuisje uit de 19de eeuw, ingeplant in de onmiddellijke omgeving van het duinengebied Hoge Bleker te Koksijde. De woning werd in de jaren 1950 verbouwd tot vakantiewoning, deels met behoud van de oorspronkelijke structuur en architecturale elementen.


ID: 16300 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Bogaerde

Ten Bogaerdelaan 10, 12A (Koksijde)
Vermoedelijk ontstaan in het tweede kwart van de 12de eeuw, ten tijde van Robrecht van Brugge. Heden nog grotendeels omwalde hoeve, bereikbaar via verharde oprit en walbrug met toegangspoort. Ommuurd, grotendeels met gras begroeid, quasi rechthoekig erf met centrale drenkplaats, waarrond gebouwen: ten noorden, monumentale schuur; ten oosten, stallen en toegangspoort; ten zuiden, kerkgebouw en abtswoning; achterliggende boomgaard.


ID: 13421 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Altena met kapel en park

Antwerpsesteenweg 73-77 (Kontich)
Vierkant landhuis uit derde kwart 19de eeuw, gelegen binnen brede omgrachting. Aan oostzijde uitgebreid met neogotische kapel uit eind 19de eeuw en aan noordzijde met recente klaslokalen. Rondom het kasteel ligt een beboomd park met nog enkele oude kastanjes en beuken.


ID: 300069 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapellen met omgeving

Boskapelweg (Kontich)
De omgeving rond de Onze-Lieve-Vrouwkapellen, daterend uit 1760 en 1838, wordt gekenmerkt door velden en weiland. De Babbelkroonbeek doorkruist het landschap rondom de kapellen.


ID: 300080 | Bouwkundig element

Dorpskern van Waarloos

Ferdinand Maesstraat (Kontich)
De zone rond de Sint-Michielskerk, met de Ferdinand Maesstraat als centrale as, vormt de eigenlijke kern van de gemeente Waarloos.


ID: 300071 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Groeningenhof en omgeving

Groeningenlei, Kontichhof (Kontich)
Het domein heeft zich gevormd vanaf de 16de eeuw. Het in oorsprong middeleeuwse kasteel is gelegen in een ruim omhaagd landschapspark met parkbos dat in zijn huidige vorm grotendeels dateert uit het einde van de 19de eeuw.


ID: 300073 | Bouwkundig element

Omgeving Sleutelstraat

Mechelsesteenweg, Sint-Jansplein, Sleutelstraat (Kontich)
In de dorpskern, smalle geasfalteerde L-vormige straat tussen Sint-Jansplein en Mechelsesteenweg. Vermoedelijk aangelegd door de Franken toen deze de eerste dorpskern uitbreidden en afbakenden met de Pastoorsgracht.


ID: 301676 | Archeologisch geheel

Hogen Andjoen

Werkenplein (Kortemark)
In het centrum van Werken bevindt zich naast de Sint-Martinuskerk een indrukwekkende aarden heuvel, De Hoge Andjoen genaamd. Deze heuvel is het restant van een middeleeuws mottekasteel. Het is een van de best bewaarde motteheuvels van Vlaanderen.


ID: 43343 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Dorp 6 (Kortenaken)
Voormalige gotische constructie uit de 16de eeuw. Het overige is neogotisch, onder meer de westtoren. Van de oude kerk bleef enkel het laatgotische koor met noordsacristie en vermoedelijk ook het noordtransept bewaard. In 1946 en ook meer recent werden herstellingen uitgevoerd.