Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 301511 | Bouwkundig element

Dorpskom Zomergem

Alfons Sifferstraat, Dekenijstraat, Dreef, Kleitstraat, Luitenant Dobbelaerestraat, Maarten Steyaertplein, Markt, Zomerlaan (Lievegem)
De Dorpskom van Zomergem is gelegen op een heuvel van 22 meter hoogte en is gecentreerd rond de Markt. Vanuit dit ovaal plein vertrekken straalsgewijs vijf straten, met centraal de gotische parochiekerk Sint-Martinus.


ID: 301139 | Bouwkundig element

Omgeving windmolen Van Vlaanderensmolen

Brouwerijstraat, Hooimeersslag, Langekantweg, Lostraat, Meirestraat, Molenslag, Poekstraat, St. Annadreef, Vijverstraat (Lievegem)
Het geheel omvat de omgeving van de Van Vlaanderensmolen uit het begin van de 20ste eeuw. De omgeving van de molen bestaat voornamelijk uit open weilanden met verspreide hoeves.


ID: 33623 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Eclectisch herenhuis met siertuin

Dekenijstraat 7 (Lievegem)
Het eclectische herenhuis werd in 1922 gebouwd op de plaats van de voormalige brouwerswoning van brouwerij Galens. Achter de woning strekt zich een siertuin aangelegd in landschappelijke stijl uit. In de tuin bevinden zich nog het voormalig koetshuis met paardenstallen en het mouterijgebouw.


ID: 33725 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Langestraat 1 (Lievegem)
De boerenwoning van de hoeve met losse bestanddelen dateert uit de 18de eeuw, maar heeft een oudere kern die in oorsprong mogelijk tot de 16de eeuw opklimt. Bij de hoeve bevindt zich een deels door een meidoornhaag begrensde hoogstamboomgaard. Rijen knotwilgen omzomen het erf en weiland grotendeels.


ID: 200726 | Bouwkundig element

Dorpspomp met beeld van Maarten Steyaert

Maarten Steyaertplein (Lievegem)
Monumentale hardstenen pomp, ingehuldigd op 8 september 1863 op de plaats van een gemeenschappelijke waterput. Als bekroning van de gedenknaald staat een bronzen borstbeeld van de in Zomergem geboren theoloog Maarten Steyaert, geplaatst in 1991.


ID: 301374 | Bouwkundig element

Station Waarschoot en omgeving

Nijverheidsstraat, Stationsplein (Lievegem)
Het Stationsplein is een rechthoekig plein gelegen vóór het station op de spoorlijn Gent-Eeklo, aangelegd in 1859-61, afgeschaft in 1984 en sinds 1988 opnieuw als stopplaats ingevoerd.


ID: 33614 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Rapenburg

Rapenburg 9 (Lievegem)
Het Hof van Rapenburg is een nog deels omgrachte grote pachthoeve, omringd door akkers en weilanden. De hoeve is bereikbaar via een populierendreef. De gebouwen van de hoeve met losse bestanddelen dateren voornamelijk uit het eerste kwart van de 18de eeuw.


ID: 33294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Schepper

Schoolstraat 3-5, 27 (Lievegem)
Het huidige domein omvat vandaag een imposante toegangspoort, het landhuis De Schepper en hovenierswoning op de plaats van de vroegere koetshuizen, een uitgestrekte beboomde tuin met merkwaardige treurbeuk, grotendeels behouden omgrachting rond het landhuis en de zogenaamde motte met arbeiderswoning en schuur.


ID: 33720 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stoktevijver 95 (Lievegem)
Hoeve van het type met losse bestanddelen, minstens uit de 18de eeuw. De boerenwoning ligt achterin en telt zes traveeën. Verder zijdelings ingeplante lange en lage dwarsschuur, vermoedelijk van de eerste helft van de 19de eeuw en een klein bakstenen bijgebouw met stallen vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 33592 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch landhuis met tuin

Vredesdreef 22 (Lievegem)
Herenhuis in neoclassicistische stijl met omringende tuin afgesloten door middel van ijzeren hek tussen dito pijlers, daterend van circa 1870. Bepleisterd dubbelhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder schilddak.